...

Aalst Carnaval 2015 programma

aalst carnavalAalst Carnaval 2015 in een notendop op 15, 16 en 17 februari.

Vooractiviteiten

Driekoningenfeest
Optredens van ex-prinsen en andere carnavalisten, de 3 winnaars 2014 van de kleine
(De Zwiejtzoel’n), middelgrote (Beschomt) en grote groepen (Possensje) die hun oorkonde in ontvangst nemen en niet te vergeten … de officiële voorstelling van onze ‘3 koningen’: Younes Amri, Joeri Mens en Pascal Solemé.

Traditiegetrouw zal tijdens het Driekoningenfeest op vrijdag 9 januari 2015 aan de hand van een ludieke opdracht de volgorde van de optredens van de 3 kandidaten voor de Verkiezing Prins Carnaval bepaald worden.

Verkiezing Prins Carnaval
Wie zal dit jaar de carnavalisten inpalmen met zijn prachtige show, ludieke opvoeringen en aanstekelijke carnavalstunes? Wie heeft de meeste kennis over Aalst en Carnaval?
Op 17 januari 2015 proberen Younes, Joeri en Pascal het hart van de jury en de carnavalisten te veroveren en strijden zij voor de titel van Prins Carnaval 2015. Om 19 uur openen de deuren voor de talrijke supporters en om 20.30 uur start de verkiezingsshow.

Wedstrijd
Creativiteit ten top bij de jongste carnavalisten! Ze kunnen met de klas deelnemen aan de wedstrijd voor de affiche van de Winterfoor en/of een maquette maken van een carnavalswagen voor de wedstrijd ‘Ros Balatum’.
Alle kunstwerkjes zullen, samen met de niet gekozen inzendingen van de carnavalsaffiche, van
17 februari tot en met 1 maart 2015 tentoongesteld worden in ’t Gasthuys, Stedelijk Museum Aalst.

Bezoek carnavalswerkhallen
Dé plek waar carnavalisten het liefst vertoeven in de aanloop naar Carnaval: samen met vrienden de meest gekke ideeën uitwerken, lassen, plakken, snijden, knippen, verven, spuiten … en uiteraard samen genieten van de ongedwongen, carnavaleske sfeer.
Wie de carnavalisten aan het werk wil zien, kan dit tijdens een rondleiding. Deze kunnen aangevraagd worden voor groepen tot max. 30 personen en zijn geschikt voor groot en klein (vanaf 3de kleuterklas). Reserveer je bezoek bij het team Cultuur, Evenementen en Infrastructuur.

Winterfoor

De winterfoor wordt officieel geopend op vrijdag 6 februari 2015 en blijft open tot en met zondag
22 februari 2015. De foorkramen staan op de Grote Markt , de parking Keizershallen, het Esplanadeplein, de Houtmarkt , het Werfplein en -terug van weggeweest- de Hopmarkt. De laatste zondag werken alle attracties en eetkramen aan sterk verminderde prijzen.

Randactiviteiten
Daarnaast vinden er nog tal van andere vooractiviteiten plaats: herdenking overleden carnavalisten, Dag van het Kind, vitrine- en etalagewedstrijd, kindercarnaval Erembodegem, kindercarnaval Jefkes en het moment waarop de nieuwe Prins de sleutel van de stad in ontvangst neemt tijdens de Carnavalsraadszitting op zaterdag 14 februari 2015 om 18 uur in cultuurcentrum De Werf.
Na de raadszitting brengt de Prins, samen met alle carnavalsprominenten en sympathisanten, een bezoekje aan het spaghettifestijn van Parol en het Jefkesbal.

Carnavalsdriedaagse

Parkeergeleidingsplan

Op vraag van de stad legt De Lijn extra nachtbussen in om de feestvierders veilig thuis te brengen. De formule van randparkings en gratis pendelbussen tijdens de zondagsstoet bleek vorig jaar een succes. Daarom wordt er dit jaar opnieuw een parkeergeleidingsplan ingevoerd op carnavalzondag.

De pendelbussen vervoeren de bezoekers naar de binnenstad vanaf 2 grote parkeerzones: het Wijngaardveld en de Industriezone III in Erembodegem.

Traject van de bussen zone 1: Wijngaardveld

Wijngaardveld → Bredestraat → Verbrandhofstraat → R41 Boudewijnlaan → Dendermondsesteenweg → Veldstraat (eind en vertrek) → Dendermondsesteenweg →
R41 Boudewijnlaan → Verbrandhofstraat → Bredestraat → Wijngaardveld

Traject van de bussen zone 2: Industriezone III Erembodegem

Industrielaan (ter hoogte van Ilva) → Chuchillsteenweg → Geraardsbergsesteenweg N45 → Geraardsbergsestraat → Colinet (eind en vertrek) → Kalfstraat → Sint Jobstraat →
Leo de Béthunelaan → Geraardsbergsesteenweg N45 → Churchillsteenweg →
Industrielaan (ter hoogte van Ilva)

Trajecten

De trajecten en de timing van de zondags-, maandags- en Voil Jeanettenstoet zijn terug te vinden op www.aalst.be/carnaval.

Carnavalsgroepen

De gemeenteraad heeft een vernieuwd globaal reglement voor alle deelnemers aan de zondags- en maandagsstoet goedgekeurd. Bij de ingeschreven deelnemers aan de stoet(en) wordt een onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende categorieën: losse groepen, kleine groepen, middelgrote groepen en grote groepen.

Er nemen, naast De Aalsterse Gilles en De Stopnoillekes, dit jaar 73 vaste groepen deel aan de carnavalsstoeten, waarvan 4 nieuwe:

  • De Sperrezjiekers
  • Bekanst op de bolje
  • Zwert Zat
  • Droeig

 

Infopunt Toerisme

Vanaf 12 januari 2015 is het team Toerisme terug te vinden in het spiksplinternieuwe infokantoor op de Hopmarkt. Zoals vorig jaar kan je hier terecht voor de carnavalssouvenirs, de Carnaval Unesco verzamelmunt en de programmaboekjes voor de zondagsstoet.

De dienst Toerisme zal geopend zijn op
– zaterdag 14 februari 2015 van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur
– zondag 15 februari 2015van 11 tot 15 uur

Feestelijke aankleding

Wanneer Carnaval in aantocht is worden het straatmeubilair, de monumenten en de bomen beschermd door kleurrijke platen. Sinds vorig jaar worden de oude platen stelselmatig vervangen door beschermpanelen die door Aalsterse scholen gedecoreerd zijn.

Vorig jaar pakte de stad uit met een nieuwe carnavalsversiering aan de gevel van het stadhuis. Dit jaar worden er nog wat details aan toegevoegd.

Carnaval in woord een beeld

De Verkiezing Prins Carnaval, de carnavalsstoet, de Voil Jeanettenstoet .. maar ook de voorbereidingen in de werkhallen, de Popverbranding en de carnavalsambiance zijn dankzij Aalst.tv, AVP (Aalsterse Video Producties), Ajoin-Music en DRA (Digitale Regio Aalst) te bekijken en te beluisteren, telkens voorzien van de passende snedige commentaren.

 

De zondagsstoet wordt integraal uitgezonden op TV OOST vanop de Grote Markt.

Alle inwoners van Aalst mogen opnieuw 2 extra edities verwachten van Denderend Aalst:

  • de kermiskrant, met een opsomming van alle attracties en heel wat kortingsbonnetjes;
  • de carnavalskrant, met een overzicht van het carnavalsprogramma en verschillende praktische weetjes.

Carnaval Aalst zal niet onopgemerkt voorbijgaan, dankzij

  • DAK (Documentatiecentrum voor Aalst Karnaval): fotowedstrijd, archivering van alles over en rond Carnaval (www.dak.be);
  • AVP (Aalsterse Video Producties): videocompilatie van het carnavalsgebeuren en randactiviteiten (www.avp.be);
  • DRA (Digitale Regio Aalst): live-streaming van de zondagsstoet (www.digitaleregioaalst.be);
  • Ajoin-Music: non-stop sfeerverslagen van het carnavalsgebeuren en prachtige, Oilsjterse carnavalsmuziek (www.ajoinmusic.be);
  • TV OOST: tv-uitzending zondagsstoet vanop de Grote Markt (www.tvoost.be);
  • tv: uitvoerige verslagen van carnavalsgebeuren (www.aalst.tv);
  • Made in Aalst: de erfgoedportaalsite met een schat aan informatie over Aalst en Carnaval
    (www.madeinaalst.be).

 

Na-activiteiten

Carnaval zindert nog even na:

  • Prinsendag Prinsencaemere: zaterdag 21 februari 2015;
  • Prinsendag Prinsengarde: zaterdag 28 februari 2015;
  • Filmvoorstelling Carnaval: zondag 29 maart 2015

Meer info?

Team Cultuur, Evenementen en Infrastructuur. Het programma van de carnavalsdriedaagse met haar randactiviteiten, vind je vanaf vandaag op de carnavalswebsite www.aalst.be/carnaval