Angst vernauwt de bloedvaten en is gevaarlijk

Lachen net zo effectief als bewegen maar angst vernauwt de bloedvaten. Lachen is net zo gezond voor de hart en vaten als intensief bewegen. Dat hebben wetenschappers aan de University of Maryland School of Medicine in Baltimore vastgesteld. Twintig vrijwilligers namen aan het onderzoek deel. Ze kregen zowel komische films als thrillers te zien. Vervolgens werd na het zien van de film de doorbloeding gemeten. De ene film was een spannende, te weten de tragische oorlogsfilm Saving Private Ryan, de tweede was de komische King Pin.

Opvallend was dat, na het zien van de komische film, de bloedvaten van 19 vrijwilligers wijder waren geworden en het bloed makkelijker was gaan vloeien. Bij één persoon was dit niet het geval.

Het tegenovergestelde gebeurde bij de spannende film: de vaten vernauwden en het bloed had moeite met stromen bij 14 van de 20 vrijwilligers. Over het algemeen bleek dat de bloedcirculatie met 35 procent vertraagde na het zien van een spannende film en 22 procent versnelde bij het zien van een komische film.

Stress.

De conclusie van het onderzoek luidt dat geregeld lachen de wanden van de bloedvaten gezond houdt. Dokter Michael Miller adviseert daarom om naast beweging of sporten regelmatig te lachen.

De wetenschappers denken dat arteriosclerose kan worden tegengaan door regelmatig te lachen. Bij patiënten met arteriosclerose, is de binnenbekleding van de bloedvaten aangetast. Daardoor kunnen de vaten zich niet meer goed verwijden.

Lachen is ook nog eens goed voor het hart en helpt stress tegen te gaan. Volgens professor Andrew Steptoe van de Britse Hartstichting is het langer bekend dat een positieve emotie, zoals geluk, het stresshormoon cortisol in het lichaam doet verminderen. Mensen die veel positiever in het leven staan, raken ook minder snel gestrest. Het is nog even afwachten of we echt kunnen spreken van gezondheidseffecten, wanneer we in lachen uitbarsten.
In samenwerking met: http://www.hulporganisaties.be/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here