Slachtoffer van groepsverkrachting krijgt zweepslagen en cel.

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft het slachtoffer van een groepsverkrachting in beroep veroordeeld tot zes maanden celstraf en tweehonderd zweepslagen, dubbel zoveel als zij in eerste instantie had gekregen. De vrouw krijgt de straf omdat ze zich in een auto bevond met een man die niet tot haar familie behoort, wat in Saoedi-Arabië verboden is. Volgens de vrouw had ze de man, een vriend, opgezocht nadat ze in het nauw gedreven werd.

Het oorspronkelijke vonnis had al tot heftige debatten over het Arabische rechtssysteem geleid en de uitspraak in hoger beroep van de rechtbank in de oostelijke stad Qatif was een regelrechte schok. Volgens Arab News kreeg de vrouw van de rechtbank te horen dat haar straf was verhoogd vanwege haar pogingen de rechterlijke macht te provoceren en te beïnvloeden via de media. De celstraffen voor de zeven soennietische mannen die de vrouw, die tot een sjiitische minderheid behoorde, in totaal veertienmaal verkrachtten, werden ook verdubbeld. Voor hen is de straf echter heel laag omdat ze de doodsstraf riskeerden.

De advocaat en mensenrechtenactivist Abdelrahman al-Lahem werd wegens zijn protesten tegen de vonnissen door de rechtbank van de zaak te zijn gehaald. Zijn bevoegdheid om als advocaat op te treden werd hem afgenomen en hij moet later deze maand voor de tuchtraad verschijnen. "Ik heb uitgelegd dat het mijn werk is om alle wettelijke mogelijkheden te benutten om mijn cliënt te dienen, maar ze luisterden niet", zei hij.

Minister van Buitenlandse zaken De Gucht merkt op dat de zaak dusdanig ernstig is dat een Europese demarche nodig is om de bezorgdheid van alle Europese lidstaten aan de Saoedische autoriteiten over te maken en een oproep te doen om aan de praktijk van het toedienen van zweepslagen een einde te maken. Karel De Gucht stelt vast stelt vast dat dit soort handelingen in strijd zijn met de verbintenissen die Saoedi-Arabië aangegaan heeft als partij bij de Conventie tegen Marteling en andere Wrede, Mensonwaardige en Vernederende Handelingen en Straffen. Ook Saoedi-Arabië's lidmaatschap van de mensenrechtenraad van de VN is niet in overeenstemming met het bestaan van dit soort handelingen.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here