Dienstencentrum Ledeberg wordt in ere hersteld

Het Dienstencentrum Ledeberg is nauw verbonden met de geschiedenis van deze volkse en feestvierende Gentse deelgemeente. De sporen gaan terug tot in 1878 toen notaris Eggermont de voorbouw realiseerde. In 1897 kocht de gemeente Ledeberg het geheel en in 1902 werd het geheel grondig verbouwd: de huidige voorgevel en de feestzaal worden gebouwd. Het complex bied onderdak aan alle gemeentelijke diensten. Maar in de loop der jaren werden talrijke koterijen aangebouwd. Toen de feestzaal door de brandweer afgekeurd werd kon het zo niet verder: het complex beantwoorde niet langer aan de huidige veiligheidsnormen en was een voorbeeld van klantonvriendelijkheid.

Het stadsbestuur gaf groen licht voor een grondige aanpak van het complex en trok een budget van 7,5 miljoen uit om Ledeberg een klantvriendelijk dienstencentrum aan te bieden. Schepen Christophe Peeters: "Het is de bedoeling om Ledeberg een dienstencentrum aan te bieden dat de naam waardig is en een sterke uitstraling heeft". Architectenbureau Jan de Vylder koos voor een concentratie van alle functies in het hoofdgebouw, dit in het kader van duurzaam bouwen en rationeel energieverbruik. Op de binnenkoer worden alle koterijen afgebroken, een gebouw voor de gebuurtedekenij en een karaktervol bijgebouw van 1909 blijven behouden. Er komt achter het gebouw wel een toren waar de liften voor de feestzaal en de politie komen. Schepen Peeters hoopt dat het vooropgestelde budget niet overschreden wordt want als er genoeg geld is krijgt het gebouw nog een mooie glazen luifel.

De grootste vernieuwing is gereserveerd voor de politie: die krijgt haar balie en de verhoorruimtes op het gelijkvloers. Maar de ongebruikte dakverdieping wordt verbouwd tot landschapskantoor. Architect Jan De Vylder: "Aan de voorkant heeft de politie een mooi panoramisch uitzicht op Ledeberg, en aan de andere kant op Gent. Er werd met alle gebruikers, en vooral met de politie langdurig gepraat om tot de meest optimale oplossing te komen". Geen vierkante meter blijft onbenut: de kelderruimtes worden ingericht als bergruimte en het oude cachot wordt verbouwd tot publiek sanitair. Schepen De Caluwe: "Ledeberg is altijd gekend voor zijn carnaval en zijn feesten. Met deze investering willen we het sociaal leven uitbouwen zodat het zijn oude glorie en stijl hervindt".

De Dienst bevolking blijft op zijn huidige plek maar krijgt een comfortabele balie en voldoende archiefruimte. De Trouwzaal wordt uitgebouwd tot een volwaardige receptieve ruimtemet een kleine foyer. Schepen Peeters: "Ook het oude vredegerecht wordt omgebouwd tot een receptieve ruimte van 72m2, Ledeberg kampt chronisch tekort aan vergaderruimte". De Feestzaal blijft op de verdieping maar wordt omgedraaid. Er komt een flexibele toneelinfrastructuur en een origineel uitgebouwde artiestenruimte. De halfronde annex wordt als foyer geherwaardeerd en er komt een vestiaire en sanitair. Ook de akoestiek wordt merkbaar verbeterd. Geluid zal niet langer hinderlijk zijn voor de buren. De komende jaren moeten alle diensten die in het Dienstencentrum gehuisvest zijn wel verhuizen. Het geheel moet afgewerkt zijn tegen 2010, tegen dan zal iedereen wellicht erg tevreden zijn.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here