Leve de ecologische uitvaart

Tijdens het eerste nationaal uitvaartcongres in het Eindhovense Evoluon vertelden deskundigen over de nieuwe kijk op rituelen. Vroeger stond de overgang van de overledene naar het hiernamaals centraal, nu primeert de verbondenheid van de overledene met de nabestaanden. Hierdoor worden uitvaarten minder kerkelijk en sterk persoonlijk. Begrafenisondernemers spelen in op die trend en geven de overledene steeds meer een uitvaart "op maat".

Wie bij leven voor een milieuvriendelijke levenswijze koos kan nu ook milieuvriendelijk heengaan. De nieuwste trends is namelijk milieuvriendelijk begraven of cremeren. Een stevige eikenhouten kist komt binnen 100 jaar vaak amper geschonden uit de grond. De nieuwe kist van wilgentenen is binnen een half jaar compleet vergaan. Geen planken maar gewoon snoeihout. Een andere nieuwigheid is de Dooskist (lees doos), gemaakt van oude kranten. De kartonnen kist komt overgewaaid uit Canada. Die-hards kiezen voor de eco kist, ongelakt hout en afkomstig uit bossen die heraangeplant worden. Of voor de eco sarcofaag, uit cellulose vezel.

Handvaten en andere onderdelen bestaan uit plantaardig polymeer, biologisch afbreekbare folie (tegen ongewenste lekken). Maar men kan ook kiezen voor de herbruikbare kist waar enkel de kartonnen binnenkant de grond of oven ingaat. De sector onderzoek ook nieuwe materialen zoals populierenhout, die worden na 30 jaar toch geveld. Dat liever een eco kist die door hun beperkte oplage vaak van erg ver komt. En wat als de overledene met zijn prothese, GSM of portable begraven wordt? Dure boeketten zijn ook een aanslag op het milieu. De dure en tere bloemen worden vaak in verwarmde serres gekweekt. Liever dan een bloemetje uit eigen tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here