Biefstuk draagt bij tot de klimaatopwarming

Om onze persoonlijke CO2-uitstoot te doen dalen veranderen we (hopelijk) ons gedrag: we rijden minder met de auto en proberen spaarzaam te zijn met energie. Het bovenstaande toont aan dat ook de beperking van je vleesconsumptie een zinvol middel is om je persoonlijke CO2-uitstoot te beperken. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift The New Scientist hangt er met het eten van een biefstuk van 270 g dan ook een broeikasgasuitstoot van maar liefst 10 kilogram CO2-eq samen. Om een idee te geven: voor eenzelfde hoeveelheid CO2 moet je 70 kilometer met een doorsnee wagen rijden of 300 uur onnodig het licht laten branden! Een vegetarische maaltijd met een zelfde voedingswaarde tikt al gauw meer dan een factor 20 minder aan: vegetarisch eten is een paardenmiddel tegen de klimaatverandering!

Ook slechts één dag per week vlees vervangen door een gezond vegetarisch alternatief zal je CO2-uitstoot dus al gevoelig doen dalen. Onder meer daarom wil EVA het concept van de 'vegetarische donderdag' promoten. Net zoals vrijdag voor velen visdag is, zou donderdag een vegetarische dag kunnen worden. Voor zo een vegetarische donderdag zijn er trouwens nog heel wat andere goede argumenten te bedenken: ook je gezondheid en het dierenwelzijn zullen er bijvoorbeeld wel bij varen.

Studiedag
Vegetarisch eten is niet enkel gezond en goed voor dierenwelzijn. Op deze studiedag krijg je van een aantal specialisten ter zake meer te horen over de relatie tussen vleesconsumptie, het milieu en sociale rechtvaardigheid. Een vleesprofessor, een klimaatwetenschapper, een wereldbekend onderwaterfotograaf, een ethicus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here