Jager veroordeeld wegens doden van Slangenarend

Kenneth Busuttil, een jonge Maltese jager (26) uit Mtarfa, is gisteren door een Maltese rechtbank veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 250 Maltese lira (510 EUR), nadat hij schuldig pleitte voor het moedwillig afschieten van een Slangenarend (Circaetus gallicus). De politie van de 'Administrative Law Enforcement' – die op 30 september 2004 berichten had opgevangen over het onder vuur nemen van vermoedelijk twee arenden – arresteerde Busuttil na een positieve huiszoeking.

De vers gedode Slangenarend werd er aangetroffen in een vuilniszak. Het kadaver werd in beslag genomen, maar eigenaardig genoeg mocht de schutter zijn jachtwapen behouden.

Door intensivering van de bos- en landbouw, wordt het voedselaanbod voor de Slangenarend in heel wat gebieden sterk verminderd en is de soort er de laatste decennia fel op achteruit gegaan. De totale Europese populatie wordt momenteel geschat op minder dan 5.000 broedparen. De grootste populaties vinden wij terug in Spanje en Frankrijk, maar de soort komt ook voor (hetzij in beduidend lagere aantallen) in Italië, Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Op Malta prijkt de Slangenarend op een lijst van 17 onvoorwaardelijk beschermde vogelsoorten. Op het doden van een soort van deze lijst staat normaal gezien een geldboete van Lm 1.000 (2.040 EUR), maar omdat Busuttil schuldig pleitte, belandde hij in een lagere boeteschaal.

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here