Dieselprijs moet naar beneden

Het leven is duur. En dat wordt het steeds meer. Dat voelen we vandaag allemaal. Niet enkel de prijzen van melk en brood stijgen, ook de energieprijzen swingen de pan uit. Mensen zitten met een lege mazouttank, de gasfactuur is indrukwekkend gestegen en de prijzen aan de pomp zijn te hoog. Wie vandaag gaat tanken, merkt het meteen. De prijs swingt de pan uit. Nochtans beschikt de huidige regering over een mechanisme om de prijs te doen dalen. Dat is het zogenaamde omgekeerde kliksysteem. sp.a-voorzitter Caroline Gennez wil dat dit systeem onmiddellijk wordt toegepast.

Caroline Gennez: "Mensen hebben geen boodschap aan het welles-nietes verhaal of dat een regering in lopende zaken nu al dan niet een accijnsverlaging op diesel kan toepassen. Laat me duidelijk zijn: het kan wel. Waarom wachten? Er is geen reden om het uit te stellen, de prijzen aan de pomp moeten omlaag."

sp.a vraagt daarom dat de Ministerraad morgen beslist om dat mechanisme toe te passen. "Zeggen dat het niet kan, is het niet willen."

Mensen voelen niet alleen aan de pomp dat het leven duurder wordt, ook de gas- en elektriciteisfactuur bezorgt kopzorgen. Ook die is sterk aan het stijgen. En ook daar kan worden ingegrepen. Sinds juli heeft sp.a een voorstel in de Kamer liggen dat er voor zorgt dat de mensen minstens tijdelijk worden beschermd door de prijsstijgingen. Meer dan 2 miljoen gezinnen zullen worden geconfronteerd met sterk stijgende gasprijzen. Zowel oranje als blauw werkt die stemming tegen, ook al gaat het maar om een
voorlopige maatregel. Terwijl maximumprijzen al in 10 Europese landen bestaan.

Caroline Gennez: "Wij vragen niet meer dan dat meer dan 2 miljoen gezinnen tijdelijk beschermd worden tegen onredelijke prijsstijgingen. Daarom gaan we de volgende dagen ook werk maken van de uitbreiding van het sociaal mazoutfonds. Andere wetsvoorstellen zoals dat van B-H-V kunnen wel onmiddellijk worden behandeld, maar als oranje-blauw iets kan doen voor de
mensen gebruiken ze het ene vertragingsmanoeuvre na het andere om vooral niets te doen ."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here