Spirit Storms en Cengiz willen geen verbod op uiterlijke religieuze tekenen

Gisteravond debatteerde de Gentse gemeenteraad over het verbod van de hoofddoek bij overheidspersoneel. Voor spirit is dit geen lokaal, maar wel een nationaal debat. Dit debat gaat over een tolerante samenleving. Om het belang te benadrukken dat spirit hecht aan deze problematiek, waren voorzitster Bettina Geysen en Brussels parlementslid Fouad Ahidar aanwezig op de Gentse gemeenteraad. Tijdens deze gemeenteraad liet zowel Annelies Storms als Ilknur Cengiz van zich horen. Beiden kwamen tussen en probeerden de aanwezigen te overtuigen dat zo'n verbod niets opbrengt en zelfs nefaste effecten kan hebben.

Voor spirit is het duidelijk dat men enkel zaken kan verbieden als ze de vrijheid van de andere in de weg staan. Waarom zou het dragen van een hoofddoek aan het loket van een openbaar bestuur de vrijheid van een andere burger in de weg staan? Een rijbewijs, geboorte-akte of vuilniszakken zullen er niet anders uitzien indien ze door iemand met dan wel zonder hoofddoek afgeleverd worden.

Het dragen van een hoofddoek is een uiting van identiteit. Voor spirit is het uiten van identiteit een essentieel onderdeel van iedereen zijn of haar individuele vrijheid. Of je nu hetero, homo, zwart, blank of gehandicapt bent, voor spirit is diversiteit een verrijking en geen bedreiging.

Spirit is er van overtuigd dat politici de verantwoordelijkheid dragen om voor een samenleving te zorgen waarin het veilig is je identiteit te uiten. Actief pluralisme wordt door spirit als waardevoller beschouwd dan het streven naar absolute neutraliteit. Wanneer men mensen verbiedt hun identiteit te uiten, zullen mensen zich meer en meer opsluiten in de vormelijkheden die uiting geven aan hun identiteit, m.a.w. een hoofddoek verbieden achter het loket zal enkel meer hoofddoeken opleveren in het straatbeeld. Het effect zal enkel een samenleving zijn waar mensen van elkaar vervreemden en waar onbegrip en angst geïnstitutionaliseerd worden.

"Spirit was geen vragende partij voor dergelijk debat maar nu het op de agenda staat voelt de partij geen enkele schroom om er met twee voeten vooruit stelling in te nemen." stelt voorzitster Bettina Geysen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here