Antidepressiva voor jongeren meteen verbieden

ZEEPBEL ANTIDEPRESSIVA DOORPRIKT ? Het bekende Nederlandse TV-actualiteitenprogramma NETWERK (www.netwerk.tv) had gisteren aandacht voor het schokkende nieuws dat uit studies blijkt dat antidepressiva bij jongeren suïcidaal gedrag in de hand werken. In Engeland zijn antidepressiva – op basis van deze oude (maar met opzet verzwegen) studies- voor jongeren en kinderen ondertussen reeds verboden.

Ook de, in de uitzending geïnterviewde jeugdpsychiater Ph.Treffers en psycholoog W.van den burg pleiten voor een algemeen verbod in Nederland. Netwerk Depressie Vlaanderen sluit zich aan bij deze eis naar Vlaamse jongeren toe. Enkele weken geleden gingen we trouwens hierover al in debat in televisie-uitzendingen 'Recht van Antwoord' (VTM) en 'De Zevende Dag' (Eén).

Uit een van de artikelen van het Maandblad Geestelijke Volksgezondheid (maartnummer http://www.trimbos.nl/default11264.html ) met als thema SSRI's of antidepressiva, blijkt verder dat het verschil tussen echte en nepmiddelen (placebo) vaak klein is. Ook worden tegenvallende onderzoeksuitkomsten in veel gevallen niet gepubliceerd, omdat de farmaceutische industrie een grote vinger in de pap heeft bij wetenschappelijk onderzoek.

Ook in Vlaanderen zijn farmaceuten doorgedrongen tot redacties van gezaghebbende tijdschriften en schrijven zij de artikels die één of andere gerenommeerde professor tegen forse betaling ondertekent.

Patiëntenverenigingen als Similes,verenigingen voor geestelijke gezondheid en ook de Belgische Liga Depressie worden gesponsord om anti-depressiva en de medicamenteuse aanpak van depressie aan te prijzen.

Journalisten en media krijgen dan vervolgens via deze organisaties mooi ogende folders waarin ze instructies vinden over hoe ze over psychische problematiek moeten berichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here