Menselijke energie en zonlicht omzetten naar bruikbare stroom

Verschillende Europese universiteiten leggen momenteel de laatste hand aan hun alternatieve energiebron die straks een laptop aan de praat moet houden. Die laptop had Intel, de grootste fabrikant van computerchips ter wereld, hen begin dit jaar overhandigd. De opdracht luidde: ontwikkel een groene energiebron om een laptop gedurende een uur te laten werken – zonder batterij of snoer.

De Katholieke Hogeschool Kempen (K.H.Kempen) uit Geel ging de uitdaging aan en sleutelt momenteel aan een oplossing waarbij menselijke energie en zonlicht wordt omgezet in bruikbare stroom. Eind deze maand moeten de ontwerpen klaar zijn – op 28 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

In totaal nemen vijf universiteiten uit België, Nederland, Spanje, Duitsland en Italië deel aan de Intel-wedstrijd. Zij dingen mee naar de hoofdprijs; wetenschappelijk en computermateriaal naar keuze. Onder hen de K.H.Kempen uit Geel. Docenten en studenten hebben een go-cart gebouwd die uitgerust is met zonnepanelen. "De combinatie van trapbewegingen en zonnestralen moet voldoende energie opleveren om de laptop draaiende te houden", aldus Luc Damen, woordvoerder van de KHKempen. Andere universiteiten zoeken hun heil bij zonne-energie, menselijke energie of brandstofcellen.

Intel wil met deze actie aandacht vragen voor het energieverbruik van computers. Een serverpark (waar grote computersystemen zijn ondergebracht die voortdurend gekoeld moeten worden) kan per dag gemakkelijk 180 Megawatt aan stroom verbruiken; genoeg om een half miljoen tv-toestellen van stroom te voorzien. Bedrijven besteden dan ook handenvol geld aan hun energierekening en dit zal in de toekomst nog toenemen. Ook consumenten kunnen hun steentje bijdragen, want de gemiddelde computer verspilt ongeveer de helft van de stroom de we erin stoppen. Een nieuwe pc aanschaffen die aan strenge energienormen voldoet of de energie-instellingen van een bestaande computer aanpassen, is een goede start.

Ook Intel draagt zijn steentje bij door steeds krachtigere chips te ontwikkelen die tegelijk toch minder energie verbruiken. Kristof Sehmke, woordvoerder van Intel: "Intels chips voor laptops – zoals de Core 2 Duo T7600 – verbruiken bij dagdagelijkse taken niet meer dan 2 Watt – evenveel als een televisietoestel dat uitgeschakeld is".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here