Herzele betaalt remgeld vaccin tegen baarmoederhalskanker terug.

Baarmoederhalskanker is de tweede meest voorkomende kanker bij meisjes en vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk, maar wordt steeds veroorzaakt door een virus, het papillomavirus (type 16 en 18: hoog risico, type 6 en 11: laag risico). Sinds 2007 kunnen meisjes zich laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt tegen de meest voorkomende HPV-types. Drie vaccinaties voor de leeftijd van 16 jaar zou de kans op baarmoederhalskanker terugdringen tot meer dan 50%.

Vanaf dit jaar wordt het grootste deel van het vaccin (Gardasil) door de mutualiteiten terugbetaald. In plaats van 390 euro zal een volledige vaccinatie nog 31,80 euro kosten door de tussenkomst van de ziekteverzekering. De terugbetaling is geldig voor alle meisjes tussen de 12 en de 15 jaar.

Om te voorkomen dat de moeilijker te bereiken doelgroepen inzake preventieve gezondheidszorg niet bereikt zouden worden, moet de vaccinatie zo laagdrempelig mogelijk zijn. In sommige gemeenten wordt het restbedrag gedragen door het gemeentebestuur zodat het vaccin volledig gratis is (zoals in de gemeente Gooik). Op die manier voorkomt men een preventieve gezondheidszorg met twee snelheden.

De gemeenteraad van 25 oktober 2007 keurde op voorstel van CD&V-raadslid Lieve De Middeleer de terugbetaling van het vaccin voor bepaalde kansengroepen goed. Zo zullen mensen die beroep doen op het leefloon, asielzoekers, mensen in schuldbemiddeling,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here