Hoe schadelijk zijn softdrugs?

Naar aanleiding van een oproep van de VZW "trekt uw plant" om cannabis te legaliseren lanceert Mireille Vergucht, woordvoerster van het Vlaams Platform tegen Drugs een oproep: omdat onze kinderen ons dierbaarste bezit zijn, kunnen we niet toelaten dat zij een onaanvaardbare prijs betalen voor de vrijheid van een minderheid van volwassenen. Mireille Vergucht: "Uit de cijfers van de Vlaamse hulpverleningscentra blijkt dat druggebruikers jonger dan 20 jaar die hulp zoeken meestal verslaafd zijn aan cannabis. Er is maar één optie: een zachte maar duidelijke nul tolerantie".

Aangezien cannabis elke emotie versterkt is er een toename van depressies, suïcidaal denken, verbale en fysische agressie, paranoia. Cannabis leidt tevens tot deconcentratie, amotivatie, een toename van allerhande psychosen, asociaal gedrag en evolutie naar marginaliteit. Eenmaal een kind verslaafd is aan cannabis heb je er geen vat meer op en kan je het niet meer opvoeden zoals het hoort. Het Vlaams Platform tegen druggebruik verzet zich daar tegen. Ouders zijn onzeker en wachten tot het te laat is. De instrumenten om onze kinderen te begeleiden worden ons, volgens Mireille Vergucht, door de wet zelfs ontnomen.

Mireille Vergucht: "Patrick Vankrunkelsven (Open VLD) verdedigt de medicinale wiet en spreekt van "groezelige coffeeshops" voor onze zieke mensen. Wordt élke overtreder van de snelheidsbeperking vervolgd? Neen. Wél wordt elke overtreder die betrapt wordt tot een geldboete veroordeeld. En dit heeft wel degelijk effect! Mijn zoon moest in Leuven, omdat hij per fiets verkeerd in een éénrichtingsstraat reed, een boete van 150 euro betalen. Elke betrapte fietser (volgens Patricia Ceyssens) moet betalen. Dat kan wél? Niet enkel dealers moeten worden aangepakt. Ook de gebruikers moeten een duidelijk financieel signaal krijgen dat ze fout bezig zijn . Het zijn immers ook de gebruikers die de anderen gaat overhalen en zo het algemeen toenemende gebruik en misbruik veroorzaken".

Zoals bij genitale vrouwenverminking de door de mannen gemanipuleerde eeuwenoude traditie de oorzaak is dat een mentaliteitsverandering dienaangaande bijna onmogelijk lijkt, evenzo is bij druggebruik de jeugdcultuur de basis waaraan moet worden gewerkt, willen we een kentering krijgen in de drugsproblematiek. Het stijgende druggebruik is geen fenomeen, maar een maatschappelijk probleem. Er is tevens een duidelijke link naar criminaliteit en ZINLOOS GEWELD. Het kan voor tabak, dan moet het ook kunnen voor cannabis. Bovendien is de strijd tegen cannabis ook een strijd tegen alcoholverslaving, tegen criminaliteit en tegen Zinloos Geweld. Dokter Mireille Vergucht is woordvoerster van het Vlaams Platform tegen Drugs en samen met dokter Luc Beaucourt, professor Renno Roelandt (lid van het BOIC en WADA) en dokter Ivan Vandamme stichtend lid. Op haar vraag plaatsten wij deze reactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here