Die Fälscher wint 34ste Filmfestival Gent

Woensdagmiddag was het Gentse stadshuis toneel voor de uitreiking van de Grote Prijs voor de Beste Film, die ging naar Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky. De film vertelt het ware verhaal van een groots opgezette valsmunterij in Nazi-Duitsland. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek van Adolf Buger: Des Teufels Werkstatt. De Grote Prijs voor Beste Film bestaat uit een distributiepremie van 20.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel. Kathleen Turner kreeg uit handen van burgemeester Termont een Joseph Plateau Life Time Achievement Award voor haar hele oeuvre.

De jury was samengesteld uit Kathleen Turner, regisseur Bálint Kenyeres, producente Maria Köpf, acteur Peter Van Den Begin, producent Stephen Woolley en de componisten Alex Heffes en Adam Nordén. Zij mochten vier prijzen uitreiken: Beste Film, Beste Muziek, Beste Regie en Beste Scenario. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar You The Living van Roy Andersson en de Sabam Auteursprijs voor Beste Scenario ging naar The Savages. Beide films kregen een distributiepremie van 10.000 euro. Saverio Constanzo, regisseur van Memoria di me, ontving de Robert Wise Prijs voor de Beste Regisseur. Alle films krijgen bovendien een mediacampagne ter waarde van 6.000 euro.
Een speciale vermelding van de jury ging naar de mannelijke en de vrouwelijke hoofdrol uit the Band's Visit. Hanro Smitsman kaapte met zijn kortfilm Raak de hoofdprijs weg in de Prix UIP Ghent kortfilmcompetitie. Naast een prijzenpot van 2.000 euro heeft Smitsman ook een nominatie voor de Prix UIP for the Best European Short op zak. In die competitie maakt hij kans op een premie van 10.000 euro. Link: www.filmfestival.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here