Caroline Gennez hekelt asociaal migratie-akkoord van oranje-blauw

Volgens Caroline Gennez dient het migratie-akkoord van oranje-blauw enkel de werkgevers en blijven de werkzoekenden en illegale gezinnen met kinderen in de kou staan. Zo heeft de nieuwe meerderheid een eerste akkoord gesloten na ondertussen meer dan 120 dagen 'surplace'en'. Het akkoord maakt de asiel- en migratiewetgeving strenger. Maar tegelijkertijd mogen bedrijven nieuwe migranten massaal naar ons land halen om hun personeelstekorten op te vangen. Stel je voor dat ze méér moeten betalen om personeel te vinden en op te leiden. Caroline Gennez wil focussen op de duidelijke aanwijzingen van discriminatie in o.a. de bank- en uitzendsector.

Caroline Gennez: "De coalitie in wording wil hier enkel de werkgevers dienen. Er staan in dit land duizenden jobs open. We hebben duizenden potentiële werknemers die er al zijn en die willen werken, maar die niet mogen. Ze hebben namelijk de verkeerde huiskleur."

Oranje-blauw wil migratie organiseren terwijl er een groep migranten niet kan werken omdat ze illegaal zijn. Caroline Gennez wil een aantal mensen die reeds lang in ons land verblijven, goed geïntegreerd zijn, onze taal spreken, kinderen hebben die hier school lopen, regulariseren zodat ze aan de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden tewerkgesteld kunnen worden in openstaande jobs.

De nieuwe coalitie wil tenslotte ook nieuwe migratie organiseren vanuit de nieuwe EU-lidstaten. Ons land heeft zich daar toe geëngageerd. Maar Caroline Gennez verzet zich tegen elke vorm van uitbuiting. De laatste jaren worden er steeds meer goedkope arbeidskrachten uit het buitenland aangeworven die rechtstreeks op de Belgische arbeidsmarkt worden gedumpt. Werknemers uit de nieuwe lidstaten moeten tegen dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden tewerkgesteld worden als Belgische werknemers. Maar hoofdaannemers moeten wél aansprakelijk zijn als zij of hun onderaannemers misbruik maken en dumpingpraktijken organiseren. Die eerder afgesproken aansprakelijkheid zien we niet meer in het akkoord staan.

"Deze regering is rechtser dan de werkgevers vragen. Want zelfs Unizo pleit, op een ogenblik dat er duizenden jobs in ons land niet ingevuld geraken, voor een regularisatie. Wij hebben de indruk dat het bereiken van een akkoord belangrijker is dan het afsluiten van een goed akkoord!", besluit kandidaat-voorzitster Caroline Gennez.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here