Spirit is tegen de wildgroei van zwarte lijsten

Spirit wil zwarte lijsten verbieden, dit is een voorstel van SPIRIT-kamerlid Annemie Roppe die een een wetsvoorstel indient om zogenaamde zwarte lijsten te verbieden. Consumenten zijn vandaag onderworpen aan de willekeur van bedrijven, instellingen en verenigingen die op eigen initiatief en op ongecontroleerde wijze gegevens verzamelen, verwerken en aan elkaar uitwisselen over hun klanten.

De meest gekende zwarte lijsten zijn die van de telefoonmaatschappijen en die van de verzekeringssector. Ook de eigenaars van woningen wisselen gegevens uit over ongewenste huurders. Onlangs bleek duidelijk dat ook huisartsen met lijsten wensen te werken. Erger nog: essentiële rechten zoals woning en medische hulp dreigen in het gedrang te komen.

Vooral de wildgroei van zwarte lijsten baart SPIRIT zorgen. Blijkbaar hebben in alle mogelijke sectoren zelfs de grootste concurrenten de handen in elkaar geslagen om ongewenste klanten te bannen. In het geval van de woninghuur gaat het zelfs om het basisrecht op wonen dat aan sommigen ontnomen worden op basis van gegevens die binnen de sector uitgewisseld worden.

"Er is niets mis met het aanpakken van wanbetalers en fraudeurs," zegt Annemie Roppe, "maar de eigenaars van deze zwarte lijsten gaan duidelijk verder. Ze hanteren alle mogelijke onduidelijke criteria bij het aanleggen van zo'n zwarte lijst." Volgens SPIRIT is het in een rechtsstaat niet aan particulieren en privé-ondernemingen om te bepalen wie al dan niet de toegang tot bepaalde diensten ontzegd mag worden. "Er bestaat zoiets als het gerecht. Zelfs als het gaat om winkeldiefstallen."

Ook wie er ooit aan denkt zijn GSM-factuur te betwisten om welke reden dan ook, kan beter twee keer nadenken voor hij dat doet. Een niet-betaalde factuur van 25 euro geeft recht op een felbegeerde plaats in het gegevensbestand van Preventel, een vzw die in opdracht van Belgacom, Telenet, Proximus, Mobistar en Base een lijst beheert die reeds meer dan 200.000 mensen telt, aldus Annemie Roppe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here