Jonge politici willen geen zelfstandigenstatuut

JONG-cd&v vreest dat de nieuwe regeling i.v.m. het zelfstandigenstatuut voor politici heel wat jongeren zal afschikken om zich nog politiek te engageren. "In sommige gevallen zullen de socialezekerheidsbijdragen die de politici als zelfstandige zullen moeten betalen veel hoger liggen dan de vergoeding die ze uit de politiek krijgen. De prijs voor het politiek engagement dreigt dus bijzonder hoog te worden", waarschuwt Bert De Brabandere, voorzitter van JONG-cd&v. "We vragen dan ook aan de regering om voldoende uitzonderingsmaatregelen te voorzien op de nieuwe wet. Anders zullen velen die zich politiek wensen te engageren, het gevoel hebben dat ze door de overheid financieel gestraft worden."

De nieuwe wet voorziet dat elke politicus als een zelfstandige beschouwd wordt wanneer hij in een publieke of privé-instelling, zoals in een intercommunale, gaat zetelen. De nieuwe wetgeving die vanaf 1 januari 2005 van toepassing werd, dreigt voor heel wat groepen van politici, zoals jongeren, zware financiële gevolgen te hebben.

Bert De Brabandere: "De factuur voor studenten die zich politiek engageren, dreigt heel zwaar uit te vallen. Omdat zij nog geen beroep uitoefenen, riskeren zij fors bijdragen als zelfstandige in hoofdberoep te betalen. Dat betekent 450 euro per kwartaal. Dat is heel wat meer dat wat een beheersmandaat hen opbrengt. De vergoeding voor vele van die mandaten is vaak niet hoger dan een onkostenvergoeding. In een intercommunale zetelen bijvoorbeeld brengt vaak vier maal per jaar telkens maar 75 euro op.

Daarnaast is er nog een tweede probleem. Het statuut van zelfstandige is niet combineerbaar met een vervangingsinkomen, zoals een werkloosheidsuitkering of tijdskrediet. Dus wie afstudeert en niet onmiddellijk werk vindt, kan ook zijn politiek engagement gaan opbergen. Een jonge dertiger die tijdskrediet neemt, komt ook met zijn politiek engagement in de problemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here