Disneyland Parijs bestaat 15 jaar en viert dat met drie nieuwe attracties, veel entertainment en een nieuwe parade. De film Cars komt tot leven in de Walt Disney Studio's en Crush's Coaster neemt je mee door de wereld van Finding Nemo in een helse rit. Maar ook het kasteel heeft een hele metamorfose ondergaan. In 1987 ging een lapje grond van 1.943 hectare in Marne-la-Vallée van de hand voor ongeveer 5.000 dollar. Het ontwerp kostte uiteindelijk 3,35 miljard euro. De bouw van het park begon in 1988 en werd officieel geopend onder de naam Euro Disney op 12 april 1992.

De opkomst voor Euro Disney was echter erg laag en er werd zelfs geprotesteerd tegen het park. Tegenstanders vonden dat het Disneypark de Franse cultuur zou schaden, zo waren de Fransen geschokt dat er geen (Franse) wijn geschonken werd. Maar het waren vooral de lege hotelkamers die voor een financiële strop zorgden. In 1995 begonnen de bezoekers hun weg te vinden. In 2002 werd het tweede themapark Walt Disney Studio's Park geopend. Disneyland Paris werd omgedoopt in Disneyland Resort Paris. Het nieuwe Walt Disney Studios Park draaide echter niet zo goed, mede door de recessie ingezet na de terroristische aanslagen op 11 september 2001. In 2004 werd Disneyland Resort Paris voor de tweede keer in haar bestaan gered door middel van een financieel herstructureringsplan. Een onderdeel van dit plan is dat The Walt Disney Company 250 miljoen euro schenkt aan Euro Disney, van dit bedrag werden nieuwe attracties betaald. Maar ook de Franse staat deed water in de wijn en zag af van een deel van haar leningen aan de financiële groep.

Ondertussen ontving het park meer dan 175 miljoen bezoekers sinds zijn ontstaan in 1992. Financieel gaat het steeds beter, maar toch zit het park nog stevig in de rode cijfers. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Wie in het gebied Val d'Europe een eigendom heeft mag dank zij Mickey en de zijnen rekenen op een leuke 20 % meerwaarde. Sinds de bouw van Disneyland Parijs groeide het slaperige Marne-la-Valée uit tot een van de meest dynamische stedelijke ontwikkelingsgebieden in Europa. Niet alleen de 12.500 werknemers van Eurodisney, ook heel wat van de 50.000 werknemers in de toeleveringsbedrijven vinden hier een onderkomen. Bovenop belastingen op wedden en lonen ontving de Franse staat ondertussen nog eens 3,6 miljoen euro aan BTW inkomsten, en dit in een regio die in enkele jaren tijd uitgroeide tot de rijkste van Frankrijk.

Iedereen die zijn kans wil wagen en voor de spiegel Donald Duck of Mickey Mouse geïmiteerd heeft, kan hier binnenkort misschien wel aan de slag. Want Disneyland Resort Parijs is actief op zoek naar een nieuwe Donald Duck en Mickey Mouse, ook in Vlaanderen en Nederland. Het attractiepark zoekt meteen ook steltenlopers, paradedansers, vlaggendragers en poppenspelers. In andere Europese landen zijn ook audities, maar Nederlanders en Vlamingen hebben een streepje voor vanwege hun werklust en hun talenkennis. Kandidaten die deel uit willen maken van de magie van Disneyland moeten minstens achttien jaar oud zijn en tussen de 142 en 192 centimeter lang zijn. Of de nieuwe Mickey kan doorstoten naar het managementniveau werd niet gezegd. Neem alvast eens een kijkje op http://www.disneylandparis.com

Guido Van Peeterssen.