Pestvogels dan toch in België gearriveerd

De Pestvogel is een typische vogel van de taiga, het Siberische woudgebied tussen de noordelijke toendra's en de zuidelijke steppen. Daar geeft hij de voorkeur aan dichte, hoge naaldbossen met een onderbegroeiing van bessenstruiken. Aangezien grote aantallen doortrekkende Pestvogels een tijdlang in Nederland zijn blijven hangen en ze niet de neiging vertoonden om meer zuidwaarts te trekken tot in België, werd de hoop opgegeven en haalde Vogelbescherming Vlaanderen de banner van haar homepagina weg. Maar, sinds maandag zijn ze dan toch in ons land gearriveerd en ondertussen neemt hun aantal steeds toe.

Maandag 14 februari 2005 is een groep van ongeveer 35 Pestvogels gesignaleerd in Opglabbeek. De vogels werden ontdekt door medewerkers van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Opglabbeek. Ze vertoeven nagenoeg constant in twee grote eiken en foerageren op de bessen van liguster. De eiken staan op de plaats waar de Dennestraat uitmondt in de Weg op Zwartberg, op zo'n 100 meter van het opvangcentrum. Woensdag groeide het groepje aan tot 60 vogels en vandaag werden er al 72 geteld. 's Ochtends komen de vogels op hun favoriete plek toe omstreeks 9:30 uur en 's avonds omstreeks 17:30 uur zijn ze weer weg. Het spreekt voor zich dat vogelkijkers uit heel Vlaanderen de weg naar Opglabbeek hebben gevonden.

Gemiddeld staan er zo'n 20 birdwatchers met telescopen en gesofisticeerde camera's de foeragerende vogels gade te slaan. Maar de bessenvoorraad slinkt en Vogelbescherming denkt dan ook dat ze na het weekend weer zullen verdertrekken.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/pestvogel1.jpg[/img]

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here