Kafka in Nederlandse verkiezingen

Ook de Nederlandse politiek heeft de strijd tegen de bureaucratie ingezet. Vorige week werd in Rotterdam de 'PvdA Papieren Tijger Award' uitgereikt voor de meest onzinnige regel. Vandaag besteedt De Volkskrant uitgebreid aandacht aan de administratieve vereenvoudiging als verkiezingsthema. De Nederlandse kwaliteitskrant onderzoek de verschillende verkiezingsprogramma's van de Nederlandse partijen en publiceerde de resultaten. Opmerkelijk is dat de strijd tegen de bureaucratie voor alle partijen een belangrijke plaats inneemt. De hele Nederlandse politiek spreekt van een 'Operatie Kafka' om de regelzucht te bestrijden. De leus "minder voeten onder het bureau en meer handen aan het bed" duikt in verschillende vormen op in de verkiezingsprogramma's.

Nederland beschikt al over een dienst 'Andere Overheid' die zich bezighoudt met administratieve vereenvoudiging. Actal, het orgaan dat de vermindering van de administratieve lastendruk in Nederland controleert, komt tot de conclusie dat de burger weinig merkt van de administratieve lastenverlichting. Daarom omvatten de verkiezingsprogramma's nu concrete en ambitieuze voornemens. Zo kiest D66 op aanbeveling van de Nationale Conventie voor een 'minister X' in een 'Operatie Kafka' en wil de partij de administratieve lasten verlagen met 25%. Daarnaast vinden haast alle partijen dat er ook iets moet veranderen voor de ondernemingen: zij moeten bij één loket terechtkunnen (in België hebben we sinds twee jaar de ondernemersloketten) en minder vergunningen aanvragen.

Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne: "Nederland wil zijn administratieve lasten doen dalen met 25%. Dit is geen onmogelijke opdracht. In België haalden we deze doelstelling op twee jaar tijd. Ik wens de Nederlandse 'Operatie Kafka' dan ook veel succes toe."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here