Kazerne wordt gevangenis

De regering Verhofstadt neemt extra maatregelen tegen de overbevolking in de gevangenissen. Zo komen er twee nieuwe instellingen voor geïnterneerden in Gent en Antwerpen en een nieuwe penitentiaire instelling voor gevangenen in Herentals. Verder vervroegen de ministers de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis en heeft de 2de jeugdgevangenis zijn definitieve locatie gevonden in Florennes.

Tijdens een overleg geraakten de ministers het eens over de uitbreiding van het aantal plaatsen in de gevangenissen. Voor de 1.380 gedetineerden die geen plaats hebben, wil premier Verhofstadt tussen de 1.400 en de 1.700 extra plaatsen creëren en enkele nieuwe gevangenissen boven de doopvont houden. In Herentals krijgt een oude legerkazerne een nieuwe bestemming als penitentiaire instelling waar gedetineerden met een lichte straf onderdak krijgen. Er komen twee nieuwe instellingen voor geïnterneerden in Gent en Antwerpen en de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde start 2 jaar vroeger. De komst van de 2de jeugdgevangenis krijgt zijn definitieve locatie in Florennes.

Meer werkstraffen in plaats van korte gevangenisstraffen moeten ook soelaas brengen. De regering hoopt in de loop van 2007 13.000 werkstraffen uit te spreken. Ook intensieve onderhandelingen met vooral de Oost-Europese landen voor de repatriëring van gedetineerden kunnen de gevangenissen meer ademruimte geven. Vrijdag bespreekt de ministerraad een voorstel om de wet op de voorlopige hechtenis te veranderen. Een onderzoeksrechter moet hiervoor meer alternatieven krijgen zoals huisarrest.
Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here