Vogels Voeren & Beloeren!

Natuurpunt organiseert opnieuw op 5 en 6 februari een nationaal telweekend van tuinvogels. De familie Debaere uit Kluisbergen is reeds met de actie gestart en stuurde ons een paar mooie foto's van een tiental ooievaars die gisteren 27 januari 2005 rond 16u15 even in hun tuin kwamen uitrusten. Na een kwartiertje rust zijn vertrokken richting electriciteitscentrale van Ruien-Kluisbergen.

Aan de telweek van tuinvogels namen vorig jaar een 3.000 Vlaamse gezinnen deel aan de actie, ze telden samen meer dan 135.000 vogels. Ook dit jaar willen we zo veel mogelijk gezinnen laten deelnemen aan de telling. Klaarmaken dus die voederplank! Vraag vandaag nog de gratis folder aan.Voeren en Beloeren is een laagdrempelig project om Vlaamse gezinnen via het voederen van vogels in contact te brengen met natuur in de tuin. Door het voederen komen de dieren dicht genoeg om de soorten te herkennen en te tellen.

Tegelijkertijd hopen we de tuinbezitter bewust te maken van het ecologisch potentieel van het groen dicht bij huis. Aan de waarnemers vragen we om tijdens een half uurtje of langer te noteren welke soorten en hoeveel vogels van elke soort, de voederplaats bezoeken. De voorbije vier winters verzamelden deelnemers aan 'Vogels Voeren en Beloeren' waarnemingen van vogels in meer dan 3.000 tuinen. Met de waarnemingen vormen we een beeld van hoe de vogelpopulatie van een gemiddelde Vlaamse tuin er uit ziet en hoe die van jaar tot jaar verschilt. In het buitenland lopen gelijkaardige tellingen.

Bijna 1 op de 5 tuinbezoekers is een mus. Het gaat hier vooral om de huismus en in veel mindere mate de ringmus. Mezen zijn samen even talrijk als mussen, 1 op de 5 bezoekers was een koolmees, pimpelmees of staartmees. De merel is de meest verspreide soort, die kwam in bijna elke tuin voor.

Vraag nu nog de gratis folder aan! Hierin staan foto's van de meest voorkomende tuinvogels. Je kan die aanvragen op het secretariaat van Natuurpunt, info@natuurpunt.be, 015-29 72 20. Meer informatie is te vinden op: http://www.natuurpunt.be/tuinvogels Je vindt er alle informatie over wintervoedering, de actie 'Voeren en beloeren' en de downloadbare folder. Deze actie wordt financieel en promotioneel ondersteund door Tom & Co en Vivara.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/ooievaarc.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here