‘POPULARITEIT VAN PAUSEN IS RECENT FENOMEEN’

media_xl_1466079

Rome (redactie/LaCroix/P.Culator) Volgens de Franse historicus Philippe Chenaux is de populariteit van pausen een recent fenomeen, dat slechts sinds de 18de eeuw bestaat. “De eerste tekenen daarvan waren er op het einde van de 18de eeuw”, liet hij in een interview met de Franse krant ‘La Croix’ optekenen.

“Sinds paus Johannes XXIII worden pausen als het morele geweten van de mensheid beschouwd. Het is overigens vanuit die hedendaagse opvatting dat paus Pius XII wordt verweten dat hij niet voldoende heeft gedaan tegen nazi-Duitsland. Die visie werd nog versterkt door het Tweede Vaticaans Concilie.” Volgens Chenaux weerspiegelt zich dat ook in pogingen om de pausen van de laatste eeuwen heilig te verklaren. “Die opvatting over het pausschap is deels ook de verklaring van de verbazing over het terugtreden van Benedictus XVI. Het toont aan hoe sterk onze opvatting over het pausschap door de geschiedenis is bepaald.”

Kantelmoment in de visie op de paus was de reis van Pius VI (1775-1799) naar Wenen in 1782, toen de paus keizer Jozef II bezocht om hem te doen afzien van zijn antiklerikale politiek. De reis was een diplomatieke nederlaag, maar bezorgde hem wel een grote populariteit bij het brede publiek. De tegenslagen die de pausen daarna achtervolgden, versterkte dit fenomeen, in het bijzonder tijdens de Franse revolutie.

Toen Pius VII (1800-1823) Pius VI opvolgde, groeide zijn reis naar Frankrijk, waar hij de kroning van Napoleon in 1804 bijwoonde, uit tot een heuse triomf. “Pius VII werd in 1812 naar Fontainebleau overgebracht en van zijn raadgevers geïsoleerd. Onder druk sloot hij een concordaat met Napoleon af, dat hij twee maanden later evenwel herriep. In 1814 keerde hij in triomf terug naar Rome nadat Napoleon naar het eiland Elba werd verbannen.”

Krijgen we voor Pasen een nieuwe Benedictus of een Joannes-Paulus? Of een Joannes 24? De bookmakers zullen er zeker hun boterham aan verdienen….

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here