KARDINALEN UITGENODIGD VOOR PAUSVERKIEZING

pauselijke vertrekken
foto verzegeling appartement paus in het vatikaan
foto: persdienst vatican

Rome (redactie/Père Culator/RadVa) Met het begin van de Sede Vacante, de periode waarin er geen paus is, verliezen alle verantwoordelijken van de dicasteries van de Romeinse Curie hun functie, op zijn minst totdat de nieuwe paus is benoemd. Het college kan bepaalde dringende zaken uitzonderlijk wel toevertrouwen aan de kardinaal, die tot aan de dood van de paus prefect van de betreffende congregatie was.

Kardinaal Tarcisio Bertone, de camerlengo, zorgt voor de verzegeling van de pauselijke appartementen, om te vermijden dat iemand die nog zou betreden. Pater Federico Lombardi, directeur van de persdienst van het Vaticaan: “Op het eerste zicht gebeurt er niets in het Vaticaan, met uitzondering van het feit dat de pauselijke vertrekken worden gesloten en de verzegeling van de lift naar die vertrekken. Dat gebeurde enkele minuten na acht uur.”

Vandaagvertrokken naar alle kardinalen een brief van de deken van het kardinaalscollege, Angelo Sodano. Daarin wordt officieel verklaard dat Benedictus XVI is terugtreden. Ze worden er ook in opgeroepen om in Rome zijn opvolger te kiezen. De algemene congregaties voor het eigenlijke conclaaf vinden vanaf maandagmorgen dagelijks plaats. Alle kardinalen kunnen eraan deelnemen, ook diegenen die niet stemgerechtigd zijn. Zij worden voorgezeten door de deken van het kardinaalscollege, Angelo Sodano.

Intussen zijn al 140 van de 207 kardinalen aangekomen in Rome. Een datum voor het begin van het eigenlijke conclaaf raakt allicht niet voor maandag bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here