Provinciebestuur Antwerpen stelt zich boven de wet bij toewijzing contract

Open VLD stelt zich vragen over de onterechte vergunning van de Antwerpse deputatie aan de Kempense intercommunale Cipal. Inge Michielsen, Antwerps provincieraadslid voor Open VLD, interpelleert de deputatie morgen tijdens de provincieraad over de toewijzing van een ICT-product voor de belastinginning aan de intercommunale Cipal. De deputatie keurde deze toewijzing goed op 10 januari zonder hierbij een Europese aanbesteding uit te schrijven en de provincieraad te betrekken, wat niet conform de wet en de democratische spelregels is.

Europese aanbesteding en provincieraad buiten spel gezet

Inge Michielsen legt uit: “Het gaat hier over een contract van minimum 6 jaar en ter waarde van 6,5 miljoen euro. Het contract overschrijdt daarbij ruimschoots het drempelbedrag waarvoor een Europese aanbesteding nodig is. Ik stel mij daarom de vraag waarom de deputatie de regels van het spel niet gevolgd heeft. Bovendien is dit gebeurd zonder de provincieraad hierbij te betrekken. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er meer op het spel staat als het provinciebestuur het contract aan Cipal wil gunnen zonder medeweten van de raad.”

Het ontbreken van een aanbesteding bij dergelijke toewijzing kan belangrijke gevolgen hebben voor de werking van de provincie. “Er is geen enkele garantie dat de deputatie het beste contract voor de provincie heeft binnengehaald. Integendeel, ik denk dat er verschillende modaliteiten in het contract nadelig zijn voor de provincie en dus ook voor de belastingbetaler,” gaat Michielsen verder.
Vragen over intercommunale Cipal

Inge Michielsen en Open VLD collega, Roel Van Eetvelt, hebben de kwestie alvast op de agenda gezet van de eerstkomende commissies ICT en Financiën om dit soort van praktijken grondig uit de doeken te doen. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat Cipal op een onfrisse wijze in het nieuws komt. In 2003 waren al geruchten dat er gesjoemeld werd moet overheidsgeld, al werd dat later tegengesproken in een onderzoek.
Tijdens de provincieraad morgen zal Inge Michielsen alvast de kat de bel aanbinden over deze nieuwe zaak en zal ze de deputatie ondervragen over hun beslissingen bij de toewijzing van het contract.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here