VLB is niet betrokken bij het project European Company Games

vlbNaar aanleiding van de presentatie, gisteren, van het project “European Company Games” door de stad Antwerpen en Golazo voelen wij ons genoodzaakt te reageren. Wij, dat is de Vlaamse Liga van Bedrijfssport, kortweg VLB. Sinds 1976 is VLB dé federatie die de bedrijfssport in Vlaanderen overkoepelt en coördineert. VLB is een door de Vlaamse overheid gesubsidieerde sportfederatie met momenteel 60.000 leden, verdeeld over zowat 500 clubs.

VLB is niet betrokken bij het project “European Company Games”. Nochtans heeft VLB in 2007 onderhandelingen met de stad Antwerpen gevoerd over de organisatie van de “European Company Sport Games” in 2015. Die “European Company Sport Games” (ECSG) zijn een organisatie van EFCS, de European Federation for Company Sport, waarvan VLB lid is. Voor de organisatie van ECSG 2015 is het uiteindelijk niet tot een samenwerking met de stad Antwerpen gekomen omdat het engagement van de stad voor ons niet ver genoeg ging.

VLB betreurt dat de stad Antwerpen en Golazo voor hun project een naam – European Company Games – gekozen hebben die wel zeer sterk gelijkt op die van de officiële Spelen van EFCS (European Company Sport Games). Daarnaast doen een aantal beweringen, geponeerd op de site van “European Company Games”, de wenkbrauwen fronsen. Zo staat er te lezen:

“We creëerden deze ultieme bedrijvencompetitie waar gezonde competitie en fun moeten samengaan.”

Dit klopt niet. Al sinds 1977 (!) organiseert EFCS jaarlijks in een Europese stad de European Company Sport Games, de Olympische Spelen voor bedrijfssporters op Europees niveau. In de even jaren worden winterspelen georganiseerd, in de oneven zomerspelen. De organisatoren van de zomerspelen bieden gedurende 5 dagen meer dan twintig sportdisciplines aan, gaande van populaire zoals voetbal, volleybal en atletiek, naar plaatselijk beoefende sporttakken zoals petanque of mountainbike. De Spelen hebben een openings- en een sluitingsceremonie en een heuse landenoptocht. Dit jaar vinden de officiële Spelen plaats in Praag van 19 tot 23 juni. In 2017 organiseren VLB en Gent de European Company Sport Games. De European Company Sport Games bieden eveneens een sociaal en cultureel programma aan waardoor deelnemers en supporters de gelegenheid krijgen om niet alleen het gastland en de gaststad, maar ook werknemers/bedrijven uit andere landen (beter) te leren kennen.

U merkt het: de European Company Games zijn eigenlijk een kopie van een evenement dat al 36 jaar bestaat…

“Het driedaags evenement is meteen het grootste in zijn soort in Europa.” Aan de European Company Sport Games nemen de laatste jaren telkens meer dan 6000 bedrijfssporters uit een 20-tal Europese landen deel. VLB wenst Golazo en de stad Antwerpen een ruime opkomst toe, maar om nu al te stellen dat hun evenement het grootste in Europa is, lijkt ons toch wat voorbarig.
In tegenstelling tot de European Company Games bieden de European Company Sport Games de deelnemers wel een georganiseerd transportnetwerk aan om van de ene sportlocatie naar de andere te geraken. Ook het logiesaanbod is zowel in kwantiteit als in prijsklassen gevarieerder en democratischer. Onze deelnameprijs ligt weliswaar iets hoger, maar er staat ook veel meer tegenover: evenement van 5 dagen, deelname aan zoveel sportwedstrijden als men wil, vier avondmaaltijden met avondparty’s en transport.

Nog een verschil: de ‘officiële’ ECSG worden georganiseerd door een erkende sportfederatie, aangesloten bij EFCS, samen met de stad waar de Spelen plaatsvinden (dit is elk jaar een andere stad in Europa). De organisatie van de ECG is in handen van een commerciële organisatie (Golazo) samen met een overheid (stad Antwerpen).

Voor alle duidelijkheid, VLB is niet afgunstig t.o.v. dit nieuwe evenement. Elk evenement dat de bedrijfssport een duw in de rug wil geven, juichen we toe. Maar we vonden het wel belangrijk een en ander in een correcter perspectief te plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here