Nieuwe piste om kwaadaardige hersentumor bij kinderen te bestrijden

mediEen medulloblastoom is een kwaadaardige hersentumor die voornamelijk bij kinderen voorkomt en tot nog toe onbehandelbaar is. Peter Carmeliet en zijn team (VIB- KU Leuven) onderzochten samen met wetenschappers van het Massachusetts General Hospital in Harvard de rol van de placentaire groeifactor (PlGF) bij de groei van deze hersentumor. Zij toonden aan dat het blokkeren van PlGF de groei en uitzaaiing van deze kanker afremt. Dit doet de hoop rijzen op een nieuwe therapie voor de behandeling van kinderen met een medulloblastoom met minder nevenwerkingen dan de huidige behandelingen.

Medulloblastoom

Een medulloblastoom is de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor bij kinderen. De behandeling van deze tumor bestaat uit het chirurgisch (gedeeltelijk) verwijderen van de tumor, gevolgd door radio- en chemotherapie. Helaas gaat deze behandeling gepaard met erg schadelijke (blijvende) neveneffecten ten gevolge van ernstige hersenschade. Er is dringend nood aan een nieuwe therapie enerzijds voor kinderen bij de wie de huidige behandelingen faalt, anderzijds omwille van de schadelijke gevolgen van de huidige behandelingen.

Placentaire groeifactor

Sinds meerdere jaren bestudeert Peter Carmeliet de placentaire groeifactor PlGF. PlGF speelt een kritische rol bij de groei van bloedvaten in een tumor. PlGF zorgt ervoor dat bloedvaten naar de tumorcellen toegroeien om deze van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Tot nogtoe was de rol van PlGF in de ontwikkeling van een medulloblastoom niet gekend.

In samenwerking met buitenlandse wetenschappers onderzochten Peter Carmeliet en zijn team de rol van PlGF in verschillende types van medulloblastomen bij muizen. De vorsers toonden aan dat PlGF tot expressie komt bij het merendeel van alle medulloblastomen en dat PlGF noodzakelijk is voor het voortbestaan van deze tumoren. PlGF bleek ook rechstreeks de groei van de kankercellen te stimuleren.

Al deze vindingen suggereren dat het blokkeren van PlGF van therapeutisch belang kan zijn. Onderzoek bij muizen waarin PlGF geblokkeerd werd met een antilichaam tegen PlGF, leidde tot vertraagde tumorgroei, verminderde uitzaaiing in het ruggemerg en een langere levensverwachting.

Therapeutisch potentieel

Het therapeutisch potentieel van PlGF-remmers bij medulloblastomen moet verder onderzocht worden in kankerpati├źnten. Vermits PlGF voornamelijk een rol speelt in het stimuleren van bloedvatvorming in ziektes (zoals kanker), zal het inhiberen van deze groeifactor minder schadelijke gevolgen veroorzaken dan de huidige therapie├źn. De huidige behandelingen schakelen immers de belangrijkste angiogene groeifactor (VEGF) uit, wat bloedvaten in gezond weefsel ook aantast en nevenwerkingen veroorzaakt. Omwille van hun neven-effecten (groeistop), kunnen VEGF-remmers trouwens niet, maar PlGF-remmers wel gebruikt worden bij kinderen met kanker. VIB heeft de rechten voor klinische ontwikkeling van anti-PlGF remmers gelicensieerd aan ThromboGenics NV.

Vragen
Omdat dit onderzoek veel vragen kan oproepen, willen we u vragen te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op patienteninfo@vib.be.

Relevante wetenschappelijke publicatie
Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Cell (Snuderl et al., Placental growth factor/neuropilin 1 signaling is a therapeutic target in pediatric medullobastoma)

Onderzoeksteam
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het laboratorium van Peter Carmeliet, directeur van VIB Vesalius Onderzoekscentrum, KU Leuven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here