Onderzoek naar de behandeling van geïnterneerden

gevangOude uitdagingen, nieuwe kansen, een onderzoek naar de behandeling van geïnterneerden. Op 28 februari organiseert de HoGent ‘Oude uitdagingen, nieuwe kansen’, een studiedag over de behandeling van geïnterneerden in psychiatrische centra. De studiedag is het sluitstuk van een driejarig onderzoek.

Door verschillende auteurs is de laatste jaren gewezen op de precaire situatie van geïnterneerden in België. Hoewel de overheid het belang van behandeling erkent, moeten we vaststellen dat er behoefte is aan een gedegen en voldoende therapeutisch aanbod voor geïnterneerden.

Om hieraan tegemoet te komen, besliste de minister van Justitie om twee Forensisch Psychiatrische Centra (FPC) op te richten, waarvan één in Gent en één in Antwerpen. Dat biedt nieuwe perspectieven voor de behandeling van geïnterneerden en betekent een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van een forensisch-psychiatrisch zorgcircuit.

Bij de uitbouw van een behandelingsaanbod in de FPC’s is het essentieel om voldoende rekening te houden met bepaalde aandachtspunten, waaronder de grote diversiteit onder de geïnterneerden, het spanningsveld tussen beveiliging en behandeling, het kunnen beschikken over gekwalificeerd personeel en het kunnen voortbouwen op beschikbare kennis en methodieken.

De studiedag is het sluitstuk van een driejarig onderzoeksproject gefinancierd door de HoGent en in samenwerking met de Universiteit Gent en het Platform Forensisch Psychiatrisch Centrum vzw/Centrum OBRA vzw. Tijdens deze dag bundelen we beschikbare kennis rond de behandeling van geïnterneerden en denken we samen met betrokkenen uit verschillende sectoren en disciplines na over mogelijkheden tot de verdere uitbouw van behandeling.

Praktisch
28 februari 2013 – van 9 tot 16 uur

Campus Schoonmeersen – gebouw D
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here