Kan Vanackere blijven zwijgen?

Nieuwe onthullingen tonen aan dat zowel Belfius als het ACW niet alle informatie over de gesloten deal bij de afkoop van de winstbewijzen heeft vrijgegeven. Het ACW ontvangt niet alleen een vaste rente van 6,25 procent op zijn lening aan Belfius, er is ook nog een variabel gedeelte van 1,50 procent. In eerdere communicatie werd dit door zowel Belfius als Vanackere niet gemeld.

De man in de straat krijgt vrijwel geen rente meer op zijn spaargeld. Maar het ACW int een woekerrente op de 110 miljoen euro ‘spaargeld’ die het ten onrechte via Belfius van de belastingbetaler heeft ontfutseld. Het was al onbegrijpelijk dat een bank waarvoor de overheid 4 miljard euro belastinggeld heeft uitgetrokken, de winstbewijzen van het ACW liet bestaan. Het is echter volkomen onaanvaardbaar dat het ACW door zijn lening (gefinancierd met de verkoop van de winstbewijzen) aan Belfius nu in het beste geval een rente krijgt van 7,75 procent. Gezien de huidige marktomstandigheden, de bijzonder lage rentes en de omstreden fiscaliteit van de winstbewijzen, is dergelijke vergoeding compleet onaanvaardbaar.

Bevoegd minister Steven Vanackere weigerde in het parlement elk commentaar bij de commerciële deal, maar de vraag werpt zich stilaan op of er niet politiek bemiddeld werd bij de onderhandelingen tussen het ACW en Belfius. Het is een van de vele vragen die beantwoord zouden moeten worden in een parlementaire onderzoekscommissie naar de hele Dexia-affaire. Deze ‘waarheidscommissie’ werd door de meerderheidspartijen echter steevast geweigerd.

Maar meer en meer worden de contouren van de geheime deal duidelijk. Hoe lang kan de fundamentele oneerlijkheid van de ACW-top nog doorgaan? De hold-up door de ACW-top op een bank die eigendom is van de belastingbetaler nadat ze mede door toedoen van diezelfde ACW-top tenonder ging, is voor de N-VA onaanvaardbaar. Een onderzoekscommissie moet duidelijkheid scheppen. De N-VA is dan ook tevreden dat nu ook de MR dit begint in te zien.

Bron: Peter Dedecker, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here