Cowboyverhalen op de gemeenteraadszitting te Haaltert

gemeentehaaltertDe gemeenteraad van 25 feb mocht op veel belangstelling rekenen. Iedereen was nieuwsgierig over de lopende klacht bij de raad voor verkiezingsbetwistingen van Oost-Vlaanderen. Buiten de kennisname van deze klacht was de zaak afgehandeld.

Voor wie iets wil leren over computers en afluisterschandalen moet wel in Haaltert zijn. De oppositie wou het fijne weten over de controle van de gemeentelijke computerserver op 7 jan 2013 door het parket.

De oppositie vond het vreemd dat dit voorval met de gemeentecomputer niet was opgenomen in de notulen van de gemeenteraad. Burgemeester Veerle Bayens zei hierop aan Michiels dat dit allemaal cowboyverhalen waren uit Las Vegas. In een adem voegde ze eraan toe dat al die verhalen tot een vorm van riooljournalistiek behoorden.

Volgens de verdere toelichting van de huidige burgemeester Veerle Baeyens zou zij op 20 nov 2012 bij haar thuis bezoek hebben gekregen van drie politie-inspecteurs aangaande een klacht, afkomstig van een derde persoon die zou beweren dat er afluisterapparatuur op het gemeentehuis zou bestaan alsook dat mails onterecht zouden doorgestuurd worden naar derden.

Een terechte vraag van de kant van Willy Michiels en Phaedra Van Keymolen: “hoe komt dat die betreffende politie-inspecteurs van het parket niet rechtstreeks naar het gemeentehuis zijn gekomen met deze klacht, wij vinden het een vreemde kronkel dat die agenten naar uw privéwoning zijn gekomen. Op dat moment (20 nov 2012) was u nog geen burgemeester van Groot-Haaltert.”

Ook wil ik vermelden zei Michiels: “Het is niet normaal dat het parket een externe computerfirma toelaat dit onderzoek uit te voeren, want als het parket een onderzoek voert, komen die inspecteurs met hun eigen computerspecialisten en sturen zeker geen externe computerfirma.”

Volgens Burgemeester Bayens zijn er geen copy’s genomen van de computerserver. De aangestelde firma heeft enkel op 7 jan 2013 visueel gezocht naar afluisterapparatuur binnen het gemeentehuis en is er een grondige controle gedaan op de “doorstuurconfiguratie” van de server om uit te sluiten dat geen copy’s van mailverkeer verzonden werden naar derde partijen. Er is niets gevonden besluit de huidige burgemeester.

De gemeenteraadsleden kregen van de burgemeester de toelating om de documenten van het parket in te kijken achter gesloten deuren. Dit zal zeker nog een staartje krijgen.

De Haaltertse belangengroep “Haaltert Anders” deelde pamfletten uit aan de toegangsdeur van het gemeentehuis met de boodschap “Stop de verkoop van de pastorij – Kerksken en vroegen tevens transparante info over de gemeentelijke financiële situatie.”

aha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here