PAUS STAAT VERVROEGING CONCLAAF TOE

zwitserse garde

Roma (redactie/PC/Rad.Vat.) Paus Benedictus XVI geeft in een Motu proprio, dat enkele kerkjuridische onduidelijkheden over zijn opvolging moet ophelderen, toestemming om het conclaaf te vervroegen.

Volgens de apostolische constitutie ‘Universi Dominici Gregis’ van paus Joannes Paulus II start het conclaaf 15 tot 20 dagen nadat de zetel van de paus vacant is. Paus Benedictus XVI bepaalt nu uitdrukkelijk dat het college van kardinalen het conclaaf al vroeger kan starten. In alle geval moet het conclaaf minstens 20 dagen nadat de zetel vacant is gestart zijn, ook als alle stemgerechtigde kardinalen dan nog niet in Rome zijn.

De paus schrijft dat dit Motu proprio moet bijdragen tot het ‘beste mogelijke resultaat’ van het conclaaf en een ‘duidelijke interpretatie en uitvoering’ van de regels wil garanderen. Daarbij worden enkele bepalingen van de constitutie ‘Universi Dominici Gregis’ herzien of verduidelijkt.

De paus preciseert dat voor de verkiezing van zijn opvolger ‘minstens twee derde van de stemmen van de aanwezige stemgerechtigde kardinalen’ noodzakelijk is. Tegen de achtergrond van de opmars van de sociale media benadrukt de paus dat alle medewerkers van het Vaticaan zwijgplicht hebben, op straffe van excommunicatie (‘latae sententiae’). De paus benadrukt dat de zwijgplicht impliceert dat de stemgerechtigde kardinalen niet telefonisch bereikbaar zijn op weg van het ‘Domus Sanctae Marthae’, waar zij tijdens het conclaaf verblijven, naar het pauselijk paleis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here