VATICAAN MAAKT AFSCHEIDSPROGRAMMA VAN PAUS BEKEND

media_xl_1466079

Roma (P. Culator)  Het Vaticaan heeft het afscheidsprogramma van paus Benedictus XVI bekendgemaakt. De omroep van het Vaticaan CTV en Duitse tv-zenders besteden deze week uitvoerig aandacht aan dit afscheid. Ook vele andere buitenlandse tv-zenders, onder wie de Nederlandse omroep RKK op Nederland 2, hebben veel aandacht voor het terugtreden van de paus. 

Woensdagmorgen heeft de laatste audiëntie plaats van de paus met gelovigen. Omdat dit de laatste kans is voor gelovigen om hem uit te wuiven heeft de audiëntie van 10.30 tot 12 uur op het Sint-Pietersplein plaats.

Donderdagmorgen (van 11 tot 12.15 uur) neemt de Duitse paus in de Clementinazaal afscheid van de kardinalen, die op dat moment in Rome zijn.

Donderdag, in de vooravond om 17 uur, vertrekt de paus per helikopter vanuit Rome naar de pauselijke zomerresidentie in Castelgandolfo. In principe kan hij nog tot 20 uur ’s avonds documenten ondertekenen en decreten uitvaardigen.

Op het moment dat de paus terugtreedt, leggen alle verantwoordelijken van alle dicasteries van de Romeinse curie meteen hun functie neer, met uitzondering van de camerlengo en de Groot-Penitentiaris, die zich met de lopende zaken bezighouden, evenals de kardinaal vicaris-generaal voor het bisdom Rome, de kardinaal-aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek en de vicaris-generaal voor Vaticaanstad. Tijdens de vacature verliezen alle dicasteries elke bevoegdheid, tenzij het gaat over gewone, minder belangrijke zaken of zaken die geen uitstel toelaten

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here