Fundamentele oneerlijkheid ACW-top gaat verder

De N-VA stelt met verbijstering vast dat het ACW de notionele intrestaftrek wil gebruiken op 110 miljoen euro belastinggeld dat de organisatie ontving van Belfius voor de afkoop van de winstbewijzen. Daaruit blijkt eens te meer de fundamentele oneerlijkheid van de ACW-top in dit dossier, ten koste van hun eigen vrijwilligers, de Arco-coöperanten en de belastingbetaler.

Dat het ACW 110 miljoen euro belastinggeld ontving van een bank die mede door toedoen van het ACW ten onder ging en die door miljarden euro’s van de belastingbetaler gered moest worden, is op zich al opmerkelijk. Dat het ACW deze inkomsten onthield van de eigen Arco-coöperanten en hen zo dupeerde, evenzeer. Kamerlid Peter Dedecker toonde daarenboven al aan dat het ACW in het verleden alles deed om belastingen te ontwijken. En nu blijkt dat de organisatie er ook nog eens de notionele intrestaftrek wil op toepassen. Een fiscaal gunstregime dat de organisatie altijd heeft veroordeeld.

Het ACW is dus van plan de komende jaren amper tot geen belastingen te betalen op de afgekochte winstbewijzen. Met deze optimalisatie van de inkomsten, plant de ACW-top bovendien om het eigen personeel massaal af te danken. Nochtans was voor het ACW de notionele intrestaftrek enkel aanvaardbaar als deze gebruikt werd voor jobcreatie. Dat afvloeiingen absoluut noodzakelijk zouden zijn, valt overigens te betwijfelen. Aangezien de organisatie over tientallen miljoenen euro’s aan reserves beschikt, wentel het ACW zich nogal gemakkelijk in een slachtofferrol.

Kamerlid Peter Dedecker: “Eens te meer gebruikt het ACW dezelfde fiscale mechanismen waarvoor het anderen met de vinger wijst. Voor het ACW blijft gelden: doe wat wij zeggen, niet wat wij doen. Welke geloofwaardigheid hebben deze mensen nog? De vraag stellen is ze beantwoorden.”

Peter Dedecker, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here