Geraardsbergen viert feest, Krakelingen en Tonnekensbrand

krakelingenVandaag is het feest in Geraardsbergen. De Stad viert Krakelingen en Tonnekensbrand op één en dezelfde dag. Om 15 u start aan de romaanse kerk van Hunnegem de historische stoet, die een kleurrijk beeld geeft van zowat 25 eeuwen geschiedenis van Geraardsbergen. De deken en het stadsbestuur lopen voor de stoet uit. Circa 1000 figuranten zijn grotendeels lokale vrijwilligers die, al dan niet in school- of verenigingsverband, zich jaarlijks inzetten voor de uitbeelding van de historische stoet.

De Krakelingenworp gaat door om ‎16u30 waarbij 10.000 Krakelingen worden uitgesmeten aan de talrijke toeschouwers waaronder ook DE GOUDEN KRAKELING. Krakelingenworp (in de volksmond “Mastellenworp”)

Aan het einde van de stoet trekken de druïden, de deken, het stadsbestuur, de broodmandendragers en duizenden toeschouwers naar de top van de Oudenberg (110 m). De deken (de geestelijke overheid) bidt samen met het stadsbestuur (de wereldlijke overheid) tot Onze-Lieve-Vrouw in de Oudenbergkapel terwijl de menigte rond het podium plaats neemt om zoveel mogelijk krakelingen te vangen. Vooraleer ze de ca 10 000 krakelingen (“mastellen” in de volksmond) mogen gooien, moeten de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje opdrinken.

Daarna gaat de eigenlijke krakelingenworp van start. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling : een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier. Na de worp kan iedereen een paar uurtjes uitblazen op de foor in het stadscentrum.

Tonnekensbrand start om 19u30. Om 20 u wordt op de top van de Oudenberg een stropop aangestoken om de winter te verjagen en de nieuwe lente te verwelkomen terwijl volksdansers voor de sfeer zorgen. In enkele omliggende gemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur “beantwoord”. Op de Oudenberg worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld en die brengen het vuur naar de Markt, waar de kermismolens op volle toeren draaien. Meer info op www.geraardsbergen.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here