Geen Belgische houwitsers voor Marokko

Walter Muls volgt het geknoei van minister Flahaut al enige tijd. Vorig jaar stelde hij al lastige vragen over de modernisering van 107 houwitsers (kanonnen op rupsbanden), terwijl niemand die tuigen nog gebruikt omdat ze totaal onnuttig zijn in de hedendaagse defensie.

De modernisering van de houwitsers was gewoon een denkmantel om het noodlijdende waalse bedrijf EMI nog maar eens 21,74 miljoen euro toe te schuiven. Buiten de onnuttige en onverkoopbare tuigen en de weggesmeten 21,47 miljoen euro belastinggeld, ligt er nog eens voor 238 miljoen euro munitie te roesten.

Minister Flahaut denkt nu het schaamlapje gevonden te hebben voor zijn geklungel: hij wil een aantal van de tuigen aan Marokko verkopen. Er zijn maar 2 kleine details die de weg versperren.

Er is ten eerste de wapenwet. Die verbiedt namelijk de uitvoer van wapens naar conflictgebieden of landen in oorlog. Sinds 1975 is Marokko in een gewapend conflict betrokken met het Polisariofront over de westelijke Sahara. De situatie is zo erg dat er sinds 1991 een VN-macht (Minurso) ter plaatse is om de strijdende partijen uit elkaar te houden.

Dat België zich soms weinig aantrekt van zijn eigen wapenwet bleek nog in 2002 toen FN minimi-mitrailleurs mocht uitvoeren naar Nepal terwijl het in een burgeroorlog zit.

Het tweede detail dat de weg voor Flahaut verspert is dat spirit in 2002 niet en nu wel in de regering zit. "Als Flahaut zijn oorlogstuigen aan Marokko wil verkopen, dan zal dit op een veto van spirit stuiten", volgens Walter Muls. "Wij zullen nooit aanvaarden dat er wordt uitgevoerd naar een land in conflict, ongeacht het excuus dat men zoekt." Bron: Spirit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here