Brusselse regering steunt uitgave stripverhaal over de metrostations

stripverhaal

Brussel (redactie/mas) De Brusselse ministers Vanhengel(Open VLD) en Grouwels(CD&V) zegden  hun steun toe aan de uitgave van een stripalbum over de Metrostations.

Guy Vanhengel, Brussels minister van Externe Betrekkingen: “Hoewel de eerste metrostations pas in 1976 zijn opengegaan, en ik een geboren en getogen Brusselaar ben, heb ik met verbazing kennis genomen van wat er schuil gaat achter de namen die de stations kregen. Dit stripalbum is een geschiedkundig, educatief, anekdotisch en toeristisch stripalbum dat via een originele invalshoek dit deeltje geschiedenis van Brussel voor het nageslacht bewaart.”

Brigitte Grouwels, Brussels minister van Vervoer: “Als voogdijminister van de MIVB is het een grote eer om een album voor te stellen waarin alle 69 metrostations van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de hoofdrol spelen. Dit prentenboek geeft iedereen de kans om het metrogebeuren eens op een totaal andere manier te beleven. De MIVB doet immers veel meer dan reizigers van punt A naar punt B vervoeren. Het verenigt ook wijken en brengt mensen samen. Deze belangrijke maatschappelijke rol van het openbaar vervoer komt in het boek heel mooi tot uiting.”

Scenarist Eric Demarbaix, auteur van verschillende historische boeken over Brussel, is tevens voorzitter van de Geschiedkundige Kring Brussel en die – bescheiden als hij is –  zichzelf een semiprofessionele historicus noemt, heeft de herkomst van de namen van de metrostations uitgezocht.  Demarbaix beschikt over een uitzonderlijke kennis van het 19 en 20 eeuwse Brussel, vooral de  opeenvolgende burgemeesters van Brussel .

Tekenaar De Marck, eigenlijk Marc Daniels, is al meer dan 30 jaar professioneel artiest, kunstschilder, portrettist, ontwerper, tekenaar en auteur van diverse stripreeksen zoals Stam en Pilou. Hij is de co-oprichter van het stripproductiehuis Studio Max en richtte 19 jaar geleden ook de vzw Magie-Art op, met sociaal-culturele en educatieve activiteiten waar volwassenen en kinderen ingewijd worden in de wereld van de teken- en schilderkunst.

Beiden zijn geboren en getogen Brusselaars.

Demarbaix en De Marck, “Verhalen over Brussel via zijn metrostations” , 72 blz.  en is uitgegeven bij ‘180°uitgeverij’ (180°éditions). 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here