Stripalbum vertelt rijke Brusselse geschiedenis via zijn 69 metrostations

stripalbum

Brussel (redactie/mas) In hun stripalbum ‘Verhalen over Brussel via zijn metrostations’  laten de auteurs Eric Demarbaix en De Marck ons kennismaken met de rijke geschiedenis van onze hoofdstad aan de hand van de metrostations. Zij stelden het nieuwe boek  voor in aanwezigheid van de Brusselse minister Guy Vanhengel’Open VLD), bevoegd voor de Externe Betrekkingen en Brigitte Grouwels(CD&V), bevoegd voor Vervoer. 

Er bestaan al veel boeken over de kunstwerken in de Brusselse metrostations, maar het stripalbum ‘De geschiedenis van Brussel, langsheen haar metrostations’ is van een totaal andere orde. Het schetst de geschiedenis van de 69 metrostations die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rijk is.

Bij elk station hoort een verhaal, een anekdote en een originele tekening. Facetten en details van vroeger en nu worden er aanschouwelijk gemaakt. Als een hedendaagse foto, maar dan met een oud randje.

Eén voorbeeld: het metrostation Beurs. Allicht denkt u daarbij aan het teloorgegane financiële hart van Brussel. “Maar wij leren u dat uitgerekend op die locatie het klooster de Minderbroedersorde gevestigd was,  waar de broeders eveneens het recht hadden .. om geld te bedelen. Wat een paradox met de Beurs die later op zelfde plek zou komen”, zegt tekenaar De Marck.

Het stripalbum staat boordevol dergelijke weetjes. Met een mix van beeld en woord, laat het duo Eric Demarbaix en De Marck u bepaalde  bladzijden van de Brusselse geschiedenis opnieuw beleven.

Momenteel weet iedereen nog wie Merckx, Brel of Erasmus zijn”, zegt scenarist Eric Demarbaix, “maar wie weet nog dat Simonis en Madou bekende beeldende kunstenaars uit Brussel waren, laat staan onze vliegheld Thieffry. Nochtans zijn het allemaal mensen die een rol gespeeld hebben in de wordingsgeschiedenis van Brussel, en die precies om die reden op de Brusselse kaart beland zijn, door hun naam te geven aan buurten, pleinen en … metrostations.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here