Ik zoek bouwgrond voor mijn eigen gsm-zendmast

De GSM zendmasten vliegen de deur uit, zo kan iedereen binnen korte termijn pronken met zijn eigen gsm-zendmast. Gezond of niet, het laat me koud. Het is toch winter. Ik wil me wel haasten met het plaatsen van mijn zendmast, want Else De Wachter komt roet in het eten gooien. Zo stuurde ze me het volgend bericht.

De GSM staat letterlijk niet meer stil. Het explosief gebruik van die GSM zorgt ook voor een wildgroei aan zendmasten, want die zijn nodig om het bereik te vergroten. Dat terwijl er nog altijd grote vragen rijzen rond de gezondheidsrisico's van zo'n mast. Else De Wachter(sp.a) vraagt niet alleen dringend preventief onderzoek op dit vlak, maar ook de invoering van een milieuvergunning voor zendmasten.

Het GSM-gebruik blijft stijgen. Zo wil bijvoorbeeld de NMBS het bereik op de trein verbeteren. Daarvoor moeten er 30 extra masten komen. Daarnaast plant de NMBS nog eens 450 masten voor de uitbouw van een nieuw digitaal communicatiesysteem. Waar al die masten komen wordt nauwelijks opgevolgd. Zo blijkt de minister van Ruimtelijke Ordening geen volledige inventaris te hebben van de vestigingsplaatsen.

Recent Israëlisch en Duits onderzoek bevestigt nochtans dat 2 tot 4 keer meer kanker voorkomt bij mensen die dicht bij een GSM-mast wonen. Zeker kinderen zouden extra gevoelig zijn voor de elektromagnetische straling van de masten. Ook de Britse Raad voor Radiologische Bescherming heeft grote vragen rond de effecten op lange termijn. Dat houdt telecomoperatoren niet tegen om nog altijd volop zendmasten te bouwen, ook in de buurt van scholen of speelpleinen.

Vlaams parlementslid Else De Wachter(sp.a)kon in de commissie Welzijn vaststellen dat de bevoegde ministers in de Vlaamse Regering niet echt wakker liggen van het probleem. Daarom vraagt ze meer middelen voor preventief gezondheidsonderzoek en voor een bewustmakingscampagne, zeker voor de omwonenden van een GSM-mast. Ook dringt de sp.a-politica aan op een volledige inventarisering van de sites waar GSM-masten staan of moeten komen en op de invoering van een milieuvergunning voor zendmasten. Zo'n vergunning moet niet alleen het milieu beschermen, maar ook de gezondheid van de mens vrijwaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here