Hoe betaalbaar is wonen in de centrumsteden?

GrafiekWonenInkomen

Aalst (redactie/mas) Mercedes Van Volcem(Open Vld), Vlaams Parlementslid en lid van de commissie Stedelijk Beleid onderzocht de trends, woningprijzen(2005-2011) en inkomens(2005-2010) in de 13 Vlaamse centrumsteden en zet de belangrijkste conclusies op een rijtje.

“De woningprijzen van Gent(61,1%), Roeselare(60,2%) en Kortrijk(55,5%) stijgen zeer sterk ten opzichte van andere centrumsteden. Roeselare en Kortrijk maken dit deels goed door een sterke inkomensstijging. Ze blijven bovendien in de top 3 van betaalbaarste steden. De prijsstijging was met andere woorden een inhaalbeweging ten opzicht van de andere steden. Gent, Leuven en Antwerpen hinken achterop inzake prijsstijgingen woningen, inkomens en betaalbaarheid.

Gelet op het feit dat hier de zwakste inkomens zijn en steden veel alleenstaanden telt is dit zorgwekkend. De evolutie van de betaalbaarheid van de woningen in de centrumsteden ging in de periode 2005-2010 het minst achteruit in Brugge.”

Van Volcem nam de inkomens en woningprijzen van de 13 centrumsteden onder de loep. Ze bewerkte de data tot concreet, vergelijkbaar cijfermateriaal. De ruwe data komen van de FOD Economie.

GrafiekWonenInkomen

Leuven veruit duurste

De gemiddelde woningprijzen voor gewone woonhuizen schommelen tussen de 150 000 en 280 000 euro. Leuven is de duurste eend in de bijt met een gemiddelde prijs van 277 188 euro per woning in 2011. De stijging van de woningprijs tussen 2005 tot 2011 is in Leuven in absolute termen het hoogst. In zes jaar tijd steeg de gemiddelde huisprijs er met 82925 euro of met 42,7 procent. “Omdat woningen daar reeds het duurst waren, is de prijs relatief gezien minder fel gestegen. Je merkt het verband met de inkomens. Leuven noteert plaats 1 op vlak van gemiddeld inkomen.

Leuven telt de hoogste inkomens van alle centrumsteden. Echter, in 2010 daalde het inkomen er opmerkelijk ten op zichte van 2009. Concreet zien we dat de globale betaalbaarheid van de woningen in Leuven meer daalt ten opzichte van andere steden.

Antwerpen en Genk zwakste inkomensleerling van de klas

In Antwerpen en Genk wordt het minst verdiend. Ondanks het lagere inkomen slaagt Antwerpen er niet om sneller te stijgen dan de andere steden. Het inkomen steeg van 2005 naar 2010 met 11,2%. Enkel Leuven, dat de hoogste inkomens heeft, presteert slechter (9,7%). Genk is de slechtste inkomensleerling van de klas. In 2010 was het gemiddeld inkomen er 13 992 euro per inwoner. Positief is dat de inkomens er wel redelijk sneller stijgen: 15,92% stijging in 2010 t.o.v. 2005. Genk komt van ‘ver’.
Roeselare heeft duidelijk een stap voorwaarts gezet in zake inkomens. In de vijf jaar tijd hebben ze zowel Oostende als Sint-Niklaas ingehaald wat betreft gemiddeld inkomen per inwoner. Iets wat zich ook vertaalde in een snelle stijging van de woningprijzen tussen 2005 en 2010.

“De prijzen en hun evoluties zeggen weinig over de kwaliteit van de woningen en de woonomgeving. Daar moet iedereen zich bewust van zijn. Elke stad moet keuzes maken. Vergelijken met een andere stad kan interessant zijn om te leren, maar er moet rekening gehouden worden met heel wat facetten.” aldus Van Volcem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here