Honden liever niet mee naar wielerwedstrijden

hondMet de opening van het wielerseizoen en de omloop Het Nieuwsblad van komende zaterdag, vraagt BLID naar jaarlijkse gewoonte de aandacht van supporters die hun hond meenemen naar de wielerwedstrijden. Deze zijn in Vlaanderen een heel populair gebeuren. De meeste gezinnen maken er een familie-uitstap van om hun favoriete renner aan te moedigen. Naast het kampeermateriaal en de nodige versnaperingen, is ook meestal de hond des huizes van de partij, al laat je deze laatste best thuis, want het kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor zowel de hond, de renners en toeschouwers. Deze situaties zijn honden niet gewend waardoor ze angstig en onnodig agressief kunnen worden, met risico dat een voorbijkomende renner een hondenbeet krijgt. Een hond die te dicht bij de doorgang staat, kan bovendien door een volgwagen worden aangereden.

Het is duidelijk: een hond hoort niet thuis bij evenementen van deze aard en daarom kunnen we er niet genoeg de nadruk op leggen dat toeschouwers beter de hond thuis laten en mensen die langs het parcours wonen er moeten voor zorgen dat hun dieren niet kunnen ontsnappen. Ook de landbouwers die weides hebben langs het parcours kunnen ook maar beter op hun hoede zijn. Zij wachten best tot na de doortocht om hun soms jonge dieren op de weide te laten omwille van het risico dat een rund opschrikt, uitbreekt en tussen de renners belandt.

BLID-voorzitter Dirk Blanchart – zelf motorrijder in wielerwedstrijden – getuigt dat het zicht vanuit de wielerwedstrijd op het toejuichende publiek er soms heel beangstigend uit kan zien. Zeker als je rakelings langs een toeschouwer met hond rijdt. Incidenten veroorzaken heel wat schade, zowel voor wielrenners als motorbegeleiders!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here