VZW Treaty of Ghent moet 200 jaar Verdrag van Gent onder de aandacht brengen

verdrag van gent tekening

Gent (redactie/stas) Reeds voor de oprichting van de vzw Treaty of Ghent was het duidelijk dat de meerderheid van de Belgen, Vlamingen en Gentenaars niet op de hoogte was wat de Vrede van Gent eigenlijk inhield. 

Bij nadere kennismaking hebben echter velen ervaren dat de ondertekening van het Verdrag en de gevolgen ervan voor de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Groot-Brittannië en gans Europa historisch enorm belangrijk zijn.

Wegens het uitbreken van de eerste wereldoorlog in 1914 gingen de geplande feestelijkheden ter gelegenheid van de herdenking van de 100-jarige verjaardag van de ondertekening toen niet door. De geplande 200-jarige vieringen worden met groot enthousiasme onthaald. Men hoeft enkel de namen van de leden van de Algemene Vergadering te bekijken om te beseffen dat vele prominenten achter het project staan. Samen met gemotiveerde vrijwilligers zullen ze er een groot succes van maken.

De doelstelling van de vzw Treaty of Ghent is erin te slagen velen Gent – de stad van het Verdrag van 1814 – te doen bezoeken. Daarom willen zij een zo breed mogelijk internationaal publiek op de hoogte stellen dat het de moeite loont Gent te bezoeken en dit voor ten minste 2 redenen:
1. Gent is, volgens National Geographic Travel Magazine, de meest authentieke Stad ter wereld. Gent stond weliswaar op de derde plaats, maar de 1ste plaats werd toegekend aan een regio (Wachau in Oostenrijk) en de 2de plaats aan een netwerk van kanalen (het Rideau Canal Corridor in Ontario, Canada). Buitenlandse bezoekers die West-Europa willen ontdekken zullen Gent leren kennen als de “verborgen” parel van Europa.

2. De Vrede van Gent is, samen met de onafhankelijkheid van de USA, historisch het belangrijkste feit dat zich afspeelde voor de Verenigde Staten van Amerika. Dit vredesverdrag met Groot-Brittannië werd niet alleen nooit meer geschonden, maar ligt ook aan de basis van de economische groei van de Verenigde Staten van Amerika. En dus is het een absolute must één van de belangrijkste historische gebeurtenissen te leren kennen: de Treaty of Ghent!

Reeds in 2005 had wijlen Professor A.L.J. Van de Walle stappen ondernomen om in 2014 uitgebreid het 200-jarig Verdrag van Gent te vieren. Na zijn dood stelde zijn dochter Sonja alles in het werk om deze droom te realiseren en op 19 november 2008 werd de vzw Treaty of Ghent opgericht.

Op 19 april 2012 werd een start meeting georganiseerd in het Gentse stadhuis, in aanwezigheid van de ambassadeurs van de betrokken landen, de Lorimier van Canada, Gutman van de Verenigde Staten en Brenton van het Verenigd Koninkrijk. Burgemeester Termont verwelkomde de meer dan 120 aanwezigen en Minister-President Peeters voerde het slotwoord.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here