Gent gaststad Brits-Amerikaans vredesverdrag

verdrag van gent bord

Gent (redactie/stas) Gent was in 1814 de gaststad om een Vredesverdrag te onderhandelen tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittanië. Een vrede die succesvol werd onderhandeld en de geschiedenis inging als de ‘Treaty of Ghent’.

Waarom werd nu precies Gent uitgekozen voor de vredesonderhandelingen en de afsluiting van dit verdrag? Eerst en vooral diende een ‘neutraal’ terrein te worden gezocht. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk kwamen niet in aanmerking. Göteborg, dat ook kandidaat was, werd uitgeschakeld: in Zweden zat immers een Napoleongetrouwe vorst op de troon.

De Zuidelijke Nederlanden stonden tussen februari 1814 en september 1815 onder geallieerd bestuur: ze waren dus per definitie neutraal en werden meteen de eerste keuze. De stad Gent bood voldoende mogelijkheden: de stad had in de voorbije decennia een grote groei en bloei gekend en had dus voldoende allure en accommodatie om het internationale gezelschap te herbergen.

De ligging van de stad speelde ook mee: ze lag centraal genoeg in de Zuidelijke Nederlanden om vlot bereikbaar te zijn en voldoende dicht bij de kust om, in geval de vijandelijkheden met Frankrijk weer zouden opflakkeren, een
snelle evacuatie naar Groot-Brittannië mogelijk te maken.

De Amerikaanse delegatie huurde als verblijfplaats het barokke Schamp hotel, dat toen onbewoond was. Dat waren drie herenhuizen uit de 18de eeuw, op de hoek van de Veldstraat met de Volderstraat, die achtereenvolgens als “Hof van Lovendeghem”, “Hotel Schamp” en “Hotel d’Alcantra” bekend stonden. Het complex werd bij een openbare verkoop in 1898 in tweeën gedeeld en in het begin van 20ste eeuw werd het gelijkvloers omgebouwd. Vandaag bevinden er zich de winkelpanden van Body Shop (ex Caron) & C&A.

De Britten vonden onderdak in de voormalige Residentie van Lieven Bauwens op het Fratersplein. Vandaag is het pand een psychiatrisch centrum “Sint- Jan-de-Deo”. Aan de gevels van beide gebouwen hangt sinds 1964 een gedenkplaat. Op Kerstmis 1814 werd in de Sint-Baafskathedraal een dankmis opgedragen, bijgewoond door alle delegatieleden en op 8 januari 1815 werd hen door het Gentse stadsbestuur een banket aangeboden in de Troonzaal van het stadhuis.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here