Klimaatfiksers op de negende Dikketruiendag

Op woensdag 20 februari nemen 411.689 leerlingen, studenten, leerkrachten en docenten uit 1.020 scholen deel aan de negende editie van Dikketruiendag. Zij zetten allerlei ludieke en educatieve acties op het getouwom aandacht te vragen voor de grote uitdaging van de klimaatverandering. In Brussel vindt ook de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd “De klimaatfiksers!”. Dikketruiendag Dikketruiendag, die de steun geniet van Vlaams minister Joke Schauvliege, is ingebed in de werking van MOS (Milieuzorg Op School) en Ecocampus (Milieuzorg in het hoger onderwijs) en wordt georganiseerd door het Departement LNE, dienst Natuur- en Milieu-educatie. Alle scholen stoten samen gemiddeld 620.000 ton CO2 per jaar uit, waarvan 552.000 ton CO2 voor de verwarming. Door de verwarming één graadje lager zetten, bespaar je 7 procent brandstof. Ook de CO2-uitstoot zou dan met 7 procent dalen.

Op Dikketruiendag staat de verwarming in vele Vlaamse basis- en secundaire scholen, hogescholen en universiteiten dus wat lager. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “De campagne mikt echter ook op maatregelen die structureel aangehouden kunnen worden, bijvoorbeeld het consequent doven van de lichten bij het verlaten van een lokaal en het uitschakelen van toestellen na gebruik.

Handelingen die jongeren bewustmaken dat ook zij een rol van betekenis spelen in een globaler klimaatverhaal.” Het thema van Dikketruiendag 2013 ‘Klimaatfiksers’ roept de scholen op om een creatieve manier actie te ondernemen tegen of een oplossing te bedenken voor de verlaging van de CO2-uitstoot en/of de captatie van CO2 uit de atmosfeer. Wedstrijd Dit jaar verbonden Mos en Ecocampus ook een wedstrijd aan het thema. Bedoeling van “De klimaatfiksers!”was om een project te bedenken en uit te werken waardoor energie wordt bespaard of waardoor energie op een duurzame manier wordt opgewekt. De wedstrijd ‘De klimaatfiksers!’ bekroont (apart voor het basis-, secundair- en hoger onderwijs) de projecten die op de meest innovatieve wijze de CO2-uitstoot verlagen. 33 basisscholen, 25 secundaire en 13 hogescholen schreven zich in voor de wedstrijd.

Een interne pre jurering selecteerde hieruit telkens 3 laureaten voor het basis-, secundair en hoger onderwijs. Op 20 februari 2013 krijgen zij de kans om van 12.45 u tot 16.00 u hun project voor te stellen in het auditorium Hadewych van het Consciencegebouw, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel en worden de winnaars door de jury bekendgemaakt. Meer info op www.dikketruiendag.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here