KTA MoBi beloont Stiptheid, Orde, Discipline, Attitude

SODA-attest voor jongeren met een attitude. Gent- Op dinsdag 19 februari wordt om 11u30 het SODA-attest als pilootproject gelanceerd in het Koninklijk Technisch Atheneum MoBi.

Mark(an)t

Knelpuntvacatures worden steeds moeilijker ingevuld. Scholen met knelpuntopleidingen zijn over bevraagd om als tussenpersoon te fungeren tussen leerlingen en arbeidsmarkt terwijl er op de werkvloer zelf steeds meer nood is aan een professionele attitude. Iedere werkgever droomt immers van stipte, betrouwbare en leergierige arbeidskrachten.

Gat in de markt

Er wordt sowieso veel aandacht besteed aan attitudetraining in het onderwijs, door de VDAB maar ook bij tal van andere projecten. KTA MoBi uit Gent wil hierbij nog een stap verder gaan: correcte professionele attitudes worden nog steeds beloond met attituderapporten maar worden voortaan ook gelinkt aan een heus attitudeattest. Wij bieden met andere woorden ‘een opleiding die verder reikt dan techniek alleen’. Naast het bijbrengen van specifieke vakkennis en –bekwaamheid, draagt onze school de SODA-kwaliteiten hoog in het vaandel. We zijn er van overtuigd dat een leerling die naast een uitmuntend vakmanschap, over dergelijke competenties beschikt een gegeerde werknemer is op de arbeidsmarkt.

Kwaliteitslabel

De SODA-criteria worden voor leerlingen vanaf de tweede graad (zestienplussers) gedurende het ganse schooljaar gemonitord. Concreet bespreekt de begeleidende klassenraad vier maal per schooljaar de evolutie van elke individuele leerling aan de hand van welomlijnde criteria. Onze school wil het SODA-attest tot een kwaliteitslabel uitbouwen.

SODA-attest en jobsite

Werkgevers weten nu dat zij onze meest verdienstelijke leerlingen aanwerven op het vlak van attitude als zij kiezen voor leerlingen met een SODA-attest. Er werd ook een website ontwikkeld waar bedrijven en interimkantoren hun vacatures gratis kwijt kunnen. Zo vinden onze (oud)leerlingen vanaf 16 jaar snel een geschikte stageplaats, weekend- of vakantiewerk of misschien zelfs een vaste job. Een win-win situatie voor leerlingen, scholen en bedrijven.

Afkomst is niet belangrijk, toekomst wel

Dit project kadert perfect binnen het pedagogisch project van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. We streven de totale ontwikkeling van de persoon na: verwerving van kennis en inzicht, van vaardigheden en attitudes, met bijzondere aandacht voor een kritische en creatieve ingesteldheid ten aanzien van mens, natuur en samenleving. We streven naar kansengelijkheid en waarborgen de maximale ontplooiing van capaciteiten. Want ieder kind is uniek. We willen een maximale dienstverlening voor onze leerlingen, want bij ons is iedereen VIP. Op die manier halen we het beste uit onze leerlingen vertrekkend vanuit hun eigen talenten en sterktes: ‘Accent op talent’.

Klaar voor morgen
Vanaf volgend schooljaar willen we dit pilootproject graag verder uitbreiden naar andere technische scholen in Vlaanderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here