In het spoor van de dramatische skiroute van prins Friso

prins friRoyalty brengt het verhaal van de Nederlandse prins Friso, voor en na de lawine in het Oostenrijkse Lech. Op 17 februari 2012, exact 1 jaar geleden, is de prins na een dramatische skitocht in coma beland met een zware hersenbeschadiging. Het lawinegevaar luidde die dag 4 op een schaal van 5. Te gevaarlijk om buiten de officiële skiroutes te gaan. Samen met zijn vriend Florian, die de omgeving zeer goed kent en de uitbater is van Gasthof Post waar de koninklijke familie als sinds 1959 logeert als ze in Lech zijn, gaan ze die bewuste vrijdagmiddag skiën.

Royalty reporter Reinout Goddyn ging samen met Hajo Smit, een weerkundige die zelf een lawine heeft overleefd, naar de plek van het onheil.
Hajo Smit: “Uiteindelijk gaat Florian als eerste de berg af. De officiële skiroute hebben hij en Friso niet gevolgd. Ze begonnen op een kam, zijn toen afgedaald op een steilere helling, en die helling wordt steeds steiler. Op een bepaald moment beseffen ze dat het te gevaarlijk wordt. Om onbekende reden keren ze niet terug, maar nemen ze een korte weg naar beneden. Daar gaat het mis.”

Tegen 80 km/u wordt Friso naar beneden gesleurd, over een rots heen, om 500 meter onderaan de berg tot stilstand te komen. De prins ligt 40 cm onder de sneeuw. De reddingsoperatie komt enkele minuten later op gang. Maar de skibieper van Friso is voor Florian buiten bereik. Wanneer de prins gevonden wordt, krijgt hij 50 minuten reanimatie om erna overgevlogen te worden naar het Landeskrankenhaus in Innsbruck.

Het is onzeker of Friso ooit bij bewustzijn zal komen. Zijn moeder, koningin Beatrix, bezoekt haar zoon wekelijks in Londen en zal na de troonsafstand nog meer tijd vrijmaken om bij hem te zijn.

Royalty brengt het aangrijpend verhaal van een geliefde prins met een lange lijdensweg voor de Oranjes, op zondag 17 februari om 18u25 bij VTM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here