Leven zonder geheugen

Een vlucht met een helikopter maken en een half uur na de landing vergeten zijn dat je gevlogen hebt. Het lijkt onwaarschijnlijk maar voor Debbie is het de realiteit. "Ik ben daarnet naar de fitness geweest. Ik ben er zeker van", beweert ze met volle overtuiging precies 30 minuten na de helikoptervlucht.

Op haar 25ste krijgt Debbie een hersenbloeding. Gevolg : Ze kan zich bijna niets herinneren uit het verleden. Vreemd genoeg weet ze ook niet wat ze een uur geleden deed. "Toch weet ze perfect hoe ze thee moet zetten", zegt haar moeder. "Het is voor wetenschappers een raadsel waarom ze dat wél kan onthouden en andere dingen niet."

De ouders van Sally proberen hun dochter zo veel mogelijk zelf te laten doen. Maar elke dag opnieuw zorgt het geheugenverlies voor ergernis. Bij Sally én bij haar ouders. De opdrachten zijn nochtans eenvoudig : een postzegel kopen en een brief op de bus doen. "Ik sta nu in de winkel maar ik weet niet meer waarvoor ik hier ben." Na tien minuten neemt Sally een chocoladereep en een notitieboekje uit het rek. De postzegel is ze vergeten. "Dat is zo bijna iedere dag.

Als ik haar wegstuur voor boodschappen komt ze soms na vijf minuten terug binnen omdat ze niet weet waar ze naartoe moet. Als ze zich dan herinnert dat ze naar de winkel moet, én ze herinnert zich de weg er naartoe, dan vergeet ze gegarandeerd wat ze moet kopen. Dat is frustrerend. Vooral omdat we het elke dag opnieuw oefenen," aldus haar ouders.

Ondanks haar geheugenverlies is Sally, vreemd genoeg, in staat om gedichten te memoriseren. Ze leert gedichtenbundels uit het hoofd met in totaal meer dan 4.000 woorden. "Dat begrijp ik zelf ook niet," geeft Sally toe. "Ik vind het zelfs lastig dat ik die gedichten zo kan opzeggen want voor buitenstaanders is het dan net alsof ik komedie verkoop als ik me zaken niet herinner.".

In ons land hebben meer dan 100.000 mensen ernstige problemen met hun geheugen. Het plots wegvallen van het geheugen wordt meestal veroorzaakt door een ongeval of ziekte. Dat is ook het geval bij George, 47 jaar. Door een virale infectie krijgt hij een ontsteking aan zijn hersenen. "Hij herinnert zich niks meer van de voorbije 47 jaar. Soms neem ik hem mee naar het park waar we als jong verliefd stel altijd afspraken," zegt zijn vrouw Val. "Maar zelfs dàt brengt geen enkele herinnering naar boven. Ook filmpjes van onze kinderen niet. " Bron: VTM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here