Aalst kent ook rustige tweede carnavalsnacht

aalst carnaval

Aalst (redactie/mas) De carnavalsfeer in de feestzone van Aalst kwam maandagavond moeilijk op gang. Het was wachten tot de prijsuitreiking in de Florahallen afgelopen was. Tot 22.15 uur was het Vredeplein een doods plein en speelde de muziek op de Grote Markt zo stilletjes… maar na het wegslikken van de uitslag voor de ‘zakkers’ en de tranen van vreugde bij de ‘stijgers’ en ‘winnaars’ verbroederden en doken alle carnavalisten samen de tweede feestnacht in.  

Na 23 uur barstte het feest wel los, wat bij meerdere Aalstenaars van middelbare en oudere leeftijd de vraag ontlokte of er nog enkel carnaval is voor de jeugd? Een Grote Markt waar er zeven kroegen open waren: De Klok, Het Paviljoen, De Beiaard, Kaffee Cognac, Café Safir, Het Landhuis en de Coninck van Spagniën. De feestnacht van maandag op dinsdag verliep opnieuw vrij rustig.

De brandweer heeft afgelopen nacht 2 interventies moeten uitvoeren voor het blussen van brandend afval. De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben 27 personen verzorgd (2<18jr), waarvan 20 alcohol gerelateerd. De hulpposten van Het Vlaamse Kruis voerden 62 verzorgingen uit.

De politie heeft 5 personen bestuurlijk aangehouden n.a.v. beginnende moeilijkheden.  De WHISKY-ploegen van de Lokale Politie Aalst troffen 30 minderjarigen (6<16jr en 24<18jr) aan in het bezit van alcohol, 17 ervan zijn niet afkomstig van Aalst.

Het is duidelijk dat de preventiecampagnes die Aalst al enkele jaren voeren naar de jeugd toe, duidelijk vruchten afwerpen.

Vandaag staat de Voil Jeanettenstoet op het programma, duizenden mannen transformeren voor één dag in vrouw. Om 15 uur vertrekt het bonte gezelschap van Voil Jeanetten, gewapend met ‘vellen frak’ (bontjas), voegelmoit (vogelkooi)en kinjerkoesj’ (kinderwagen) op de Grote Markt.

Door de werken op het Statieplein werd het parcours omgegooid. De stoet gaat dit jaar vanop de Grote Markt via de Kerkstraat, de Pontstraat, de Houtmarkt, de Louis D’Haeseleerstraat, de Korte Zoutstraat, het Keizersplein en het Vredeplein. De carnavalisten zijn hier niet gelukkig mee en roepen al weken op om het parcours te boycotten en toch naar het Statieplein te trekken. Wordt dit de eerste test voor de nieuwe burgemeester over zijn gezag naar de carnavalisten.

De Lokale Politie Aalst roept alle Voil Jeanetten op om geen pornografische foto’s, spuitbussen en andere bevuilende materialen mee te brengen. De politie zal ingrijpen als carnavalisten met dergelijke voorwerpen worden betrapt.

Om 17 uur reeds wordt de Grote Markt afgesloten ter voorbereiding van de popverbranding die om 21 uur plaatsvindt. Wegens de enorme volkstoeloop van duizenden carnavalsliefhebbers dringen zich maatregelen op om alles voor iedereen veilig te laten verlopen. De Grote Markt zal opnieuw ingedeeld worden in vijf compartimenten, gescheiden door smalle gangen.

Tijdens de popverbranding zijn ook alle constructies verboden. Voor de veiligheid wordt om 20.45 uur de toegang naar de Grote Markt via de Zoutstraat, de Kerkstraat, de Molenstraat en de Kattestraat afgesloten. Enkel via de Nieuwstraat kan je dan de Grote Markt nog op. Als het maximum aantal toegelaten mensen op de Grote Markt bereikt is wordt ook deze toegang door de Lokale Politie afgesloten. Maar niet getreurd, feestvierders die te laat zijn zakken best af naar het Vredeplein. De stad voorziet hier een groot beeldscherm waarop de popverbranding live zal te zien zijn.

Om Aalst carnaval veilig te laten verlopen, worden vandaag 138 politiemensen ingezet.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here