51 anderstalige nieuwkomers krijgen taalbad op de Brusselse Lenteschool

lenteonderwijsVoor het vierde jaar op rij organiseert het Onderwijscentrum Brussel tijdens de krokusvakantie een ‘Lenteschool’ voor anderstalige nieuwkomers uit Brusselse Nederlandstalige lagere scholen. Dankzij dit initiatief van VGC-Collegevoorzitter Guy Vanhengel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), oefenen kinderen een week lang spelenderwijs Nederlands.

De Lenteschool richt zich prioritair tot anderstalige nieuwkomers van 6 tot 12 jaar, die niet langer dan twee jaar in het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs zitten. Vijf dagen op rij worden de deelnemertjes ondergedompeld in een intensief taalbad om hun kennis van het Nederlands op te krikken. Voor de verschillende leeftijdsgroepen staan er in de voormiddag speelse en uitdagende taalactiviteiten op het programma, onder de begeleiding van vrijwillige leerkrachten en logopedisten. Samen met de begeleiders ontdekken de kinderen ook een stukje van de stad, tijdens een aantal thematische wandelingen. ’s Namiddags leven de groepen zich uit tijdens sportactiviteiten, verzorgd door de VGC-Sportdienst. Deze editie staat in het teken van het thema ‘kleurenkriebels’.

Doel van de Lenteschool is om de nieuwkomers het Nederlands in de stad te laten ontdekken en hun taalvaardigheid te verbeteren. Een betere kennis van het Nederlands stimuleert het zelfvertrouwen van de kinderen. De Lenteschool is erg succesvol. 53 kinderen van 20 verschillende nationaliteiten vonden de weg naar de Lenteschool. Net als de voorbije edities waren de beschikbare plaatsen snel bezet.

“De Lenteschool is belangrijk voor de ontwikkeling en integratie van deze kinderen”, zegt minister Guy Vanhengel. “Kinderen die nog niet zo vlot Nederlands spreken, boeken dankzij de Lenteschool vooruitgang op het vlak van mondelinge taalvaardigheid in het Nederlands en spreekdurf. Net als de andere jaren verdienen ook de vrijwillige deskundige begeleiders, grotendeels leerkrachten uit het Brussels Nederlandstalig onderwijs en mensen met een pedagogische achtergrond een pluim. Zij vervullen een sleutelrol in het welslagen van de Lenteschool.”

De Lenteschool vindt plaats van 11 tot en met 15 februari in de gebouwen van Brede School Nieuwland. Op vrijdag 15 februari is er om 15 uur een toonmoment voor de ouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here