N-VA eist openbare hoorzitting over Staatsveiligheid, alles open en bloot

Uit recente getuigenissen blijkt dat door de Staatsveiligheid wel degelijk politici en parlementsleden gevolgd worden. Minister van Justitie Turtelboom verzekerde publiek en parlement verleden week nochtans van het tegendeel. En als dat wel het geval zou zijn, dan zou de minister op de hoogte zijn.

Als het verhaal in de media klopt, zijn er twee mogelijkheden. Ofwel heeft de minister gelogen in media en parlement. Ofwel heeft de administrateur-generaal de minister voorgelogen.

In beide gevallen moeten er politieke conclusies getrokken worden wat betreft het lot van ofwel minister Turtelboom ofwel van de administrateur-generaal. In een normaal land was de verantwoordelijke al lang rechtgestaan en had haar of zijn verantwoordelijkheid genomen.

De N-VA eist klaarheid. Niet achter gesloten deuren, maar open en bloot. Publiek en parlement hebben het recht om minstens te weten welke regels en criteria de Staatsveiligheid hanteert bij de beslissing om politici en partijen te volgen, welke procedures er gelden, welke beschermingsmaatregelen er zijn enz.. Daarom eiste Kamerlid Ben Weyts verleden week nog een hoorzitting met bevoegde minister en de administrateur-generaal.

Met de nieuwe onthullingen is deze vraag acuter, rechtmatiger en noodzakelijker dan ooit. Meteen dient ook duidelijk te worden wie de waarheid spreekt: de minister of de administrateur-generaal. Om te verhinderen dat ene de schuld doorschuift naar de andere, is ook hiervoor een openbare hoorzitting aangewezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here