Wetvoorstel: Extra belasting voor veroordeelden die niet naar gevangenis moeten

Wie definitief veroordeeld is tot een gevangenisstraf maar toch niet moet gaan zitten wegens plaatsgebrek, moet een extra belasting betalen waarmee nieuwe cellen worden gebouwd of waarmee de levensomstandigheden in de gevangenis worden verbeterd. N-VA-senator Danny Pieters heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Danny Pieters: “Met dit voorstel wordt een – hopelijk tijdelijke – oplossing geboden voor de niet-uitvoering van de kortere straffen. Het enige nadeel dat kortgestraften momenteel ondervinden is een melding op het strafblad. Ze lopen vrij rond en kunnen hun werk behouden. Dit staat in contrast met degenen die langer dan drie jaar gestraft zijn, zij verliezen hun vrijheid en vaak ook hun werk en sociale contacten.”

Een maandelijkse belasting op hun inkomen en vermogen is daarom niet meer dan logisch.

Extra plaatsen

Concreet: wie veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf maar niet binnen het jaar wordt opgeroepen om zijn straf uit te zitten, moet een bijdrage betalen die gelijk is aan 50 procent (12 maanden vermenigvuldigd met 1/24) van de door de betrokkene voor dat jaar verschuldigde inkomstenbelasting en het promille op de geldwaarde van zijn roerend en onroerend vermogen.

“Het geld gaat naar een fonds dat dient om de levensomstandigheden in de gevangenissen te verbeteren, maar ook om extra plaatsen te financieren. Het wetsvoorstel biedt zo een oplossing voor twee grote problemen van de strafuitvoering in BelgiĆ«: de niet-uitvoering van de straffen van minder dan drie jaar en de slechte leefomstandigheden in de gevangenissen,” besluit Danny Pieters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here